Bildet ble tatt 21. april 2018 og viser et "våpen forbudt" klistremerke på vinduet til Røde Kors-bilen Hanna Lahoud satt i. Foto: AFP PHOTO /Ahmad AL-BASHA/Scanpix

Når livredderne blir drept

Thale Jenssen|Publisert 23. apr. 2018
– Jeg er dypt opprørt over drapet på en av mine humanitære kolleger, sier Flyktninghjelpens Suze van Meegen. Lørdag 21. april ble Den internasjonale røde kors-komiteens bil angrepet i byen Taizz sørvest i Jemen. Den libanesiske hjelpearbeideren Hanna Lahoud ble drept i angrepet.

Suze van Meegen kommer fra Australia og har jobbet i Jemen for Flyktninghjelpen siden juni 2017.

– Livene våre er verken verdt mer eller mindre enn livene til de tusenvis av jemenittiske sivile som blir drept som følge av krigen. Men angrep på hjelpearbeidere gjør lidelsen til mennesker med behov for humanitær hjelp mye verre hvis de som sørger for hjelpen ikke er trygge, sier hun.

– Jeg er forferdelig lei meg for at en familie nå er i sorg, og jeg er rasende over at millioner av mennesker ikke får den hjelpen de trenger hvis vi ikke kan garantere våre ansattes sikkerhet.

– Jeg er dypt opprørt over drapet på en av mine humanitære kolleger, sier Flyktninghjelpens Suze van Meegen. Foto: Ingebjørg Kårstad/Flyktninghjelpen

 

158 angrep i 2016

Ifølge en rapport fra Aid Worker Security fra 2017 fant det sted 158 store angrep på humanitært arbeid i 2016. I disse angrepene ble 101 hjelpearbeidere drept, 98 såret og 89 kidnappet. Antallet på angrep og ofre økte litt fra 2015.

For andre året på rad er Sør-Sudan på toppen av listen over verste land for hjelpearbeidere, etterfulgt av Afghanistan, Syria, DR Kongo, Somalia og Jemen.

– Vi er alle klar over risikoen som kommer med å jobbe i Jemen, men vi tar den fordi vi tror på de humanitære prinsippene, sier van Meegen. – Jemenittiske kvinner, menn og barn har rett til å motta hjelp og beskyttelse, og det hører alltid en personlig risiko med å gi hjelp i et land rammet av krig.

På jobb i verdens største krise

Jemen har blitt beskrevet som verdens største humanitære krise. I desember 2017 økte volden i landet dramatisk, og etter tre år med konflikt trenger over 22 millioner mennesker humanitær hjelp.

– Som internasjonalt ansatte i Jemen, ser og hører vi om avskyelig vold. Av og til blir vi rammet, men for det meste har vi en beskyttelse som den jemenittiske befolkningen ikke har, sier van Meegen.

Flyktninghjelpen har mer enn 110 jemenittiske ansatte som er eksponert for risiko hver bidige dag.

– Det kan være vanskelig for internasjonale hjelpearbeidere å være langt hjemmefra på jobb i konfliktsoner, langt fra venner og familie, men det er mye vanskeligere for jemenittiske hjelpearbeidere som aldri har noen garanti for at familien og vennene deres er trygge, sier van Meegen.

Etter angrepet på Den internasjonale røde kors-komiteen og drapet på Hanna Lahoud på lørdag, sendte Flyktninghjelpen og seks andre organisasjoner ut en uttalelse om at ethvert angrep på hjelperabeidere også er et angrep på mennesker rammet av konflikt og deres rettigheter til hjelp og beskyttelse.