To søstre står foran en hytte bygget av Flyktninghjelpen i Fariya, en leir for internt fordrevne i Maiduguiri nordøst i Nigeria. Foto: Hajer Naili/Flyktninghjelpen

Elleve millioner mennesker trenger nødhjelp rundt Tsjadsjøen

Publisert 30. aug. 2018
Flyktninghjelpen, Redd Barna og ni andre internasjonale organisasjoner oppfordrer giverland til å øke støtten og sikre beskyttelse for 10,7 millioner mennesker som er rammet av den brutale konflikten som herjer nordøst i Nigeria og nabolandene.

3. og 4. september er Norge, sammen med Tyskland, Nigeria og FN, med å arrangere en ny internasjonal konferanse for landene rundt Tsjadsjøen, som i tillegg til Nigeria inkluderer Tsjad, Kamerun og Niger. Konferansen, som i fjor fant sted i Oslo, er i år lagt til Berlin.

Den ni år lange konflikten i landene rundt Tsjadsjøen har rammet over 10,7 millioner mennesker i regionen, som nå er avhengig av nødhjelp. Opprør og militære operasjoner i de fire landene har fordrevet 2,4 millioner mennesker og ført til at 5 millioner mennesker ikke har nok å spise. Konflikten har også tatt knekken på økonomien i landene.

Blodige kamper har tatt livet av mange sivile og barn rekrutteres i hopetall til væpnede grupper. Sivile blir også utsatt for seksuell vold, og flere mennesker har blitt bortført. Samtidig hindrer vold og pågående kamper i flere områder hjelpeorganisasjoner i å nå ut til mennesker som trenger livsnødvendig hjelp. I det nordøstlige Nigeria er rundt 800.000 mennesker avskåret fra tilgang til nødhjelp. På øyene i Tsjadsjøen er det nærmest umulig å komme til på grunn av pågående militære operasjoner.

— Fjorårets konferanse i Oslo bidro til å forhindre en sultkatastrofe i regionen. Årets konferanse må ikke bare fortsette denne livreddende operasjonen, men også sikre beskyttelse av uskyldige barn, kvinner og menn. Familier som er berørt av konflikten er avhengig av at det internasjonale samfunnet velger å prioritere deres liv fremfor politiske agendaer, slik som krigen mot terror, sier Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland.

Humanitære organisasjoner trappet opp arbeidet betraktelig i 2017, men nødhjelpsbehovene i regionen er fremdeles enorme. Så langt i år har kun 26 prosent av pengene som trengs for å dekke de humanitære behovene i Kamerun blitt lagt på bordet, mens nødhjelpsappellen for Nigeria er halvfinansiert. FN anslår at det trengs 1,6 milliarder dollar bare i år for å hjelpe de 10,7 millionene mennesker som trenger humanitær hjelp i landene rundt Tsjadsjøen.

— Krisen nordøst i Nigeria er langt fra å bli løst. Tusenvis av desperate mennesker flykter til overbelastede områder hver uke. De flykter fra isolerte områder eller over grensen, og enkelte er alvorlig underernærte. Mens arbeidet for å gjenoppbygge ødelagte lokalsamfunn må styrkes, er det avgjørende at vi fortsetter å gi livreddende hjelp, særlig til fjerntliggende steder i Borno, Adamawa og Yobe, sier Jennifer Jalovec, direktør for Nigeria INGO Forum, som består av 40 internasjonale organisasjoner som arbeider i Nigeria.

— Over halvparten av de som er på flukt i området rundt Tsjadsjøen er barn. Kvinner og unge jenter risikerer daglig å bli utsatt for kjønnsbasert vold og kidnapping. Mange blir seksuelt utnyttet og misbrukt, mens flere blir tvangsgiftet i tidlig alder, og kjemper for å overleve vold i ekteskapet, sier Hannah Gibbin, landdirektør for International Rescue Committee i Kamerun.

— Alle humanitære aktører, inkludert giverland, må snarest prioritere støtte til forebygging av kjønnsbasert vold, og bidra til å sørge for at barn får den beskyttelsen de trenger, sier Hussaini Abdu, Plan Internationals landdirektør i Nigeria.

Konferansen, som holdes i Berlin neste uke, gir oss en ny mulighet til å belyse en krise som ikke bare trenger økonomisk støtte, men først og fremst en politisk vilje til å løse konflikten som fortsetter å ta liv, og ødelegger levebrødet til millioner av barn, kvinner og menn.

Organisasjoner som har undertegnet pressemeldingen:

  • Action Contre la Faim
  • CARE
  • Flyktninghjelpen
  • International Emergency and Development Aid Relief
  • International Medical Corps
  • International Rescue Committee (IRC)
  • Lutheran Word Foundation
  • Mercy Corps
  • Nigeria INGO Forum
  • Plan International
  • Redd Barna