Shabani (3), Ngalula (7) og Kevine (9) deler brød og litt kyllingkjøtt i Kasai. Foto: Ephrem Chiruza/NRC

Dobling i antallet kongolesere som er rammet av matmangel

Publisert 16. okt. 2018
Over 15 millioner menn, kvinner og barn i den demokratiske republikken Kongo står nå uten nok mat. Det er 7,9 millioner flere enn i fjor. Enkelte velger å bli med i væpnede grupper eller tyr til prostitusjon for å fø seg selv og familien.

– Vi er vitne til kritiske nivåer av sult og underernæring i de områdene vi jobber. De nye tallene på matmangel i Kongo er alarmerende, sier Ulrika Blom, Flyktninghjelpens landdirektør i DR Kongo.

Over 15 millioner mennesker – nesten en femtedel av befolkningen – er rammet av alvorlig eller kritisk mangel på mat, indikerer en rapport fra Verdens matvareprogram, FNs organisasjon for ernæring og landbruk og jordbruksdepartementet i DR Kongo

Det økende problemet med sult er konsentrert i de ti provinsene i landet som i størst grad er påvirket av vold. Grunnen til manglende tilgang på mat skyldes i hovedsak at folk drives på flukt innad i landet, som et resultat av pågående konflikter.

– Vi vet om hundrevis av bønder i byer som Beni som er så redde for å bli drept av væpnede grupper at de ikke tør dyrke mat på jordene sine, sier Blom.

– Volden i mange områder ødelegger lokaløkonomien, og får folk til å ty til stadig mer desperate måter å skaffe mat til seg selv og barna sine. Vi har vært vitne til at folk spiser frø de mottar til planting i et forsøk på å temme sulten. Foreldre velger å ikke spise så de kan bruke det lille de har av mat til å brødfø barna sine, legger hun til.

Det har i tillegg blitt rapportert om at kvinner og jenter i Nord-Kivu prostituerer seg for å skaffe penger til mat – og noen menn og gutter blir med i væpnede grupper bare for å motta måltider. Noen foreldre fra territoriet Fizi i Sør-Kivu har tatt de mindreårige barna sine ut av skolen for å la dem jobbe i gruvene. Pengene brukes til å brødfø familien.

Matproduksjonen i DR Kongo har sunket drastisk det siste året. Produksjonen av mat som mais, kassava og ris er i snitt redusert med 39 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor. Til og med store byer som Beni, som tidligere var matsikker, viser tegn på moderate til kritiske nivåer av sult.

Verdenssamfunnet har vist at de evner å øke støtten raskt som svar på Ebola-krisen i Kongo. Likevel er bare 28 prosent av støtten som trengs til å dekke de humanitære behovene i Kongo i 2018 lagt på bordet hittil i år. Donorland må øke støtten til livreddende mat-, ernærings- og sanitærprosjekter.

– Den internasjonale støtten må økes umiddelbart. Uten mat vil folk dø, advarer Blom.