Foto: Christian Jepsen, Flyktninghjelpen

Hundretusener fortsatt uten hjelp etter stormene som herjet Mellom-Amerika

Publisert 09. des. 2020
400.000 mennesker bor fortsatt i midlertidige husly og flere tusen sover under åpen himmel i Honduras og Guatemala, én måned etter at de tropiske stormene Eta and Iota herjet regionen.

5,5 millioner mennesker ble rammet av de tropiske stormene Eta og Iota da de feide over Honduras og Guatemala forrige måned. 400.000 bor fortsatt i telt og 330.000 er fortsatt uten humanitær hjelp, viser nye tall fra FN. Stormene herjet i en region som har store humanitære behov fra før.

– Situasjonen er prekær. Mange er fortsatt isolert på grunn av oversvømmelser og jordskred. Hundretusener av mennesker venter fortsatt på humanitær hjelp, og mange bor fortsatt under åpen himmel. Folk er tvunget til å leve under svært krevende forhold, i en region som stort sett er oversett av det internasjonale samfunnet, sier Dominika Arseniuk, Flyktninghjelpens leder for Latin-Amerika.

De tropiske stormene i november har skapt nye prøvelser for befolkningen i regionen. Allerede før stormenes herjinger hadde 5,2 millioner mennesker i Guatemala, Honduras og El Salvador behov for humanitær hjelp på grunn av ekstrem vold, migrasjon, matmangel og klimaendringer. Koronarestriksjoner og lock-downs har forverret den lokale økonomien og helsesystemene ytterligere.

I byen San Pedro Sula i Honduras bor hundrevis av stormrammede i midlertidige telt som de har bygget av plast og pinner. Her sover de på papp. Andre finner husly under byens broer. Titusener har mistet hjemmene sine, de vet ikke hvor de kan oppholde seg og mangler det meste. Svært få kan beskytte seg mot koronasmitte. Ansiktsmasker er nærmest fraværende og mange mangler såpe og tilgang til rent vann for å forhindre smittespredning.

Marlon (32), hans gravide kone og datteren på ett år mistet alle eiendelene sine i oversvømmelsene etter stormene. Familien måtte flykte da stormen kom, nå bor de utenfor San Pedro Sula.

– Vi sover ute og mangler mat. Vi greide å få med oss noen klær for jentungen, men vi voksne fikk bare med oss det vi hadde på oss. Vi har bodd på gata siden den første natta, sier Marlon til Flyktninghjelpen.

Sammen med 12 andre organisasjoner har Flyktninghjelpen bedt FN om å lage en nødhjelpsplan for regionen. Uten en slik plan vil nødhjelpen forbli underfinansiert og dårlig koordinert.

– Dette er en av de regionene i verden med flest migranter og asylsøkere. Antallet dødsfall knyttet til voldskriminalitet er høyere enn i mange krigssoner i verden. I tillegg er Mellom-Amerika en av de regionene i verden som er hardest rammet av ekstremvær, noe 2020 har vært et grimt eksempel på. Hva mer trenger det internasjonale samfunnet for å trappe opp hjelpearbeidet for denne regionen?, spør Arseniuk retorisk.

 

Tall og fakta: 

  • I Honduras ble 3,8 millioner mennesker rammet av Etas and Iotas herjinger, 61.000 hjem ble ødelagt og 95.000 mennesker bor fortsatt i provisoriske telt. 330.000 er fortsatt isolert som følge av ødelagte veier og brutte kommunikasjonslinjer.
  • I Guatemala ble 1,7 million mennesker rammet, 79.000 hjem ødelagt og 309.000 har fortsatt provisorisk husly.
  • Før Covid-19-pandemien og stormene, estimerte FN at 5,2 millioner mennesker hadde behov for humanitær hjelp i Honduras, El Salvador og Guatemala på grunn av ekstrem vold, migrasjon, matmangel og klimaendringer.
  • Statistisk sett vil det komme slike massive stormer kun en gang hvert 7. eller 8. år, men Eta og Iota kom med bare 14 dagers mellomrom, noe som bryter med ordinært stormmønster, ifølge United States' National Hurricane Center (NHC). 2020 har vært det mest aktive stormåret, med 30 navngitte stormer, mot vanligvis rundt 12 stormer som er store nok til å få navn. Av de 30 var det 19 orkaner, noe som er dobbelt så mye som normalt, ifølge FN.