Valguro stanser viktig nødhjelpsarbeid i Den sentralafrikanske republikk

Publisert 15. jan. 2021
Nødhjelpsarbeidet i flere deler av Den sentralafrikanske republikk er stanset på grunn av pågående valguro og kamper. Dermed står nå mange av landets 2,8 millioner mennesker med behov for støtte uten trygg tilgang på nødvendig hjelp.

– Vi har vært nødt til å stanse operasjonene våre midlertidig i store deler av landet, i likhet med de fleste andre nødhjelpsorganisasjonene. Vi er dypt bekymret for konsekvensene for sivile med behov for hjelp, men det er rett og slett for farlig for oss å fortsette arbeidet i øyeblikket, sier landdirektør for Flyktninghjelpen, David Manan.

Det har vært økende kamper i landet i dagene før og i tiden etter det omstridte presidentvalget som tok sted 27. desember. Så sent som på onsdag denne uken gjennomførte væpnede grupper to angrep i utkanten av hovedstaden Bangui.

Gjentatte angrep mot hjelpearbeidere har tvunget mange internasjonale organisasjoner til å stenge feltkontorer og flytte ansatte over til hovedstaden, Bangui. 41 sikkerhetshendelser knyttet til hjelpearbeidet er registrert bare i løpet av den siste måneden, inkluder drap på en hjelpearbeider, fire sårede og 35 ran.

– Å blokkere vår mulighet til å nå ut med hjelp, er som å kutte livlinen til halve befolkningen som er avhengig av nødhjelp for å overleve. Vi trenger dialog og samarbeid mellom sivile og alle militære aktører i Den sentralafrikanske republikk for å unngå farlige situasjoner på bakken og sikre tilgangen til livreddende nødhjelp, sier Manan.

62.000 mennesker er fordrevet innad i Den sentralafrikanske republikk og 30.000 har flyktet til nabolandene som et resultat av de siste ukenes uro. Allerede før de siste kampene, var over 1,2 millioner sentralafrikanere på flukt, nesten én av fire innbyggere. 

Uroen i landet har også ført til en dramatisk økning i prisene på basisvarer flere steder, noe som gjør det vanskelig for mange å skaffe mat til familiene sine.

Flyktninghjelpen ber partene i konflikten om å beskytte sivile og sikre at hjelpearbeidere trygt kan nå frem med nødhjelp.