– Endelig får de vann

SØR-SUDAN/Renk: – Våre kollegaer forteller om desperate flyktninger som ber på sine knær om å få vann å drikke, og andre som faller om på grunn av heteslag. Men nå får de endelig vann, forteller Kennedy Ayuku, som er en del av vårt nødhjelpsteam i Renk.

Vi befinner oss i Renk County i øvre Nilen i Sør-Sudan hvor tusenvis av desperate flyktninger har søkt beskyttelse etter at det det 15. april i år brøt ut harde kamper mellom Sudans væpnede styrker (SAF) og den paramilitære gruppen Rapid Support Forces (RSF).

Krigshandlingene har også tvunget mange flyktninger fra Sør-Sudan til å vende tilbake til hjemlandet. Nå befinner de seg på bar bakke like over grensen i nabolandet Sør-Sudan. De sulter og har ikke fått vann på mange dager. Situasjonen forverres for hver dag som går og er i ferd med å utvikle seg til en humanitær krise.

– Tigger vann

Flyktningene mangler både tak over hodet, mat, toaletter og ikke minst rent vann.

Mange tigger etter vann utenfor butikker og hoteller, mens andre faller om på grunn av heteslag, sier Flyktninghjelpens Kennedy Ayuku.

Flyktninghjelpen er en av de største og viktigste hjelpeorganisasjonene i Sør-Sudan. I fjor ga vi livreddende hjelp til mer enn 790.800 mennesker i Sør-Sudan. De siste dagene og ukene har våre kollegaer jobbet døgnet rundt med å få frem nødhjelp til de sudanske flyktningene i et transittsenter i Renk.

KØ VED VANNPUMPENE: Flyktninghjelpen har nylig fylt opp vanntanker og flyktningene fra Sudan venter i kø for å fylle opp vannkannene sine. Foto: Lumago Moses/Flyktninghjelpen

– Endelig er vi i stand til å distribuere mat og rent vann til de nyankomne fra Sudan. De siste dagene har vi distribuert 20 liter vann per person daglig. Dessverre er dette langt fra nok til å dekke behovet og inkluderer ikke de om lag 6.000 flyktningene som befinner seg utenfor transittsenteret, sier Kennedy Ayuku.

20 LITER PER PERSON: Vanndistribusjonen begrenser seg til 20 liter per person daglig. Men hver dag ankommer nye flyktninger og hjelpebehovene er enorme. Foto: Lumago Moses/Flyktninghjelpen

Ingen bedring i sikte

Ifølge våre kollegaer i landet er det ingen tegn som tyder på at situasjonen i Sudan blir bedre med det første, og vi forventer en strøm av nye sudanske flyktninger og hjemvendte Sør-Sudanere de neste ukene. Her er syv ting du bør vite om den humanitære krisen i Sudan.

Før volden eksploderte 15. april befant det seg om lag 800.000 flyktninger fra Sør-Sudan i Sudan. De fleste bodde i hovedstaden Khartoum, som ble direkte rammet av volds- og krigshandlinger.

Les også historien om høygravide Said Hawa som fødte under flukten.

De humanitære behovene er nå enorme og vi ber det internasjonale samfunnet og giverlandene om å øke den humanitære innsatsen i Sør-Sudan. Særlig gjelder dette støtten til rent vann, mat, tak over hodet, helsetjenester og sanitære forhold.