Sør-Sudan

Kjemper for likestilling

Jenter og kvinner over hele Sør-Sudan lever i en negativ sirkel det er vanskelig å bryte.

De får ikke utdannelse etter grunnskolen. Et bakteppe av voldelig konflikt ligger der hele tiden. Ofte blir de utsatt for tvangsekteskap, og giftes bort i ung alder. De blir isolert, og har ingen jobbutsikter.

Nyawech (25) har selv opplevd det. Nå er hun fast bestemt på å bekjempe mønsteret.

Nyawech har to barn og er gravid med sitt tredje. 

Nyawech har to barn og er gravid med sitt tredje. 

Vi møter Nyawech og hennes to barn i en stråkledd hytte i landsbyen Akobo i Sør-Sudan. Landsbyen ligger isolert i et hjørne av landet, ved grensen til Etiopia. Området er gjørmete, og langt vekk fra det meste.

Til tross for at hun bor avskåret fra omverdenen møter Nyawech oss hver dag kledd i en pen kjole og med et smil.

Nyawech har vært gjennom mye opp gjennom årene; den pågående konflikten i Sør-Sudan, livet i en flyktningleir og et arrangert ekteskap. Hun er datter, kone og snart trebarnsmor.

Hun er også livlig og optimistisk, og en gryende leder i lokalsamfunnet.

En fremtidig leder

Nyawech sammen med andre unge kvinner på Akobos ungdomssenter. 

Nyawech sammen med andre unge kvinner på Akobos ungdomssenter. 

Nyawech tatt kontroll over fremtiden sin – til tross for utfordringene hun har møtt og et strabasiøst liv i en avsidesliggende landsby som ofte er plaget av vold.

Hun er en forkjemper for fred i Sør-Sudan. Hun brenner for likestilling, rettigheter for kvinner og å bringe unge mennesker sammen. Hun har en plan. En dag, sier hun bestemt, skal hun bli leder.

Hver dag drar Nyawech til ungdomssenteret i Akobo, som fungerer som et samlingspunkt for ungdom. Her kan de møtes og komme seg på nett. Senteret er en del av et ungdomsledet innovasjonsprosjekt i regi av Flyktninghjelpen. Senteret bidrar til å bekjempe isolasjon, og er et sted der unge mennesker kan samles og diskutere sosiale spørsmål, som ulikhet mellom kjønnene.

– Nå føler jeg meg sterkere. Jeg føler at jeg, som ung kvinne, kan nå mine mål og bli en fremtidig leder for Sør-Sudan, og for Akobo.
Nyawech

På senteret har Nyawech blitt venn med flere kvinner som også utfordrer kjønnsulikhet og tar til orde for bedre tilgang til utdanning.

Sammen deltar de på nettbaserte universitetskurs og yrkesopplæring. De samarbeider om måter å bringe flere jenter og kvinner til senteret, og drømmer om en lysere fremtid for Akobo og Sør-Sudan.

Livet som jente på landsbygda i Sør-Sudan

Det er ikke så lett å komme seg til eller fra Akobo. Veiene som fører dit er gjørmete og dårlige – noe som  gjør det nesten umulig å forlate stedet, bortsett fra med fly. Det finnes ingen skoler utover grunnskolenivå, og utdanning er en luksus. De fleste elever må slutte etter grunnskolen. De har ikke råd til å reise for å fortsette skolegangen utenfor landsbyen.

Nyawech mener utdanning er avgjørende. Hun synes det er ille at det er så vanskelig for unge fra rurale strøk å studere, og spesielt for jenter og kvinner.

– Det er ingen ungdomsskole her, noe som er en utfordring når foreldrene dine ikke har mulighet til å ta deg med til et annet land, sier hun.

Hun understreker at mangelen på utdanning utover grunnskolen ofte fører til tidlige ekteskap. Gjennomgripende kjønnsdiskriminering, ofte fra egne foreldre, kan redusere mulighetene for jenter allerede fra ung alder.

– Hvis du er 13 eller 14 år gammel vil faren din bare se på deg som eiendom. De vil bare tenke på hvor mye medgift eller hvor mange kyr de kan få for deg.
Nyawech

Da Nyawech var 19 år gammel arrangerte foreldrene hennes et ekteskap. Mange jenter og kvinner føler at dette er det eneste alternativet når man heller ikke kan få en utdanning eller karrieremuligheter, forklarer hun.

– Hvis du er jente føler du ofte at du må gifte deg.

Inspirerer andre jenter og kvinner

Nyawech blir inspirert av ungdomssenteret. Hun gir det æren for å hjelpe unge med å fortsette studiene, søke jobber og få veiledning, og å kunne kommunisere med familie på andre steder. Hun drømmer om å gå på universitetet og en dag bli en leder, og en stemme for jenter og kvinner.

– Hvis jeg blir leder vil jeg gjøre mange ting, spesielt for ungdommen. Jeg skal sørge for at unge mennesker ikke blir isolert, sier Nyawech.

– Jeg vil oppmuntre jenter og kvinner til å være involvert i beslutningstaking – fordi det er jenter som har gode ideer som kan hjelpe samfunnet.
Nyawech

Nyakoach er en annen lederskikkelse ved ungdomshuset. Hun fullførte utdanningen sin i Uganda og brenner for å fremme jenters utdanning. 

Nyakoach er en annen lederskikkelse ved ungdomshuset. Hun fullførte utdanningen sin i Uganda og brenner for å fremme jenters utdanning. 

Nyakoach er en annen lederskikkelse ved ungdomshuset. Hun fullførte utdanningen sin i Uganda og brenner for å fremme jenters utdanning. 

Nyakoach er en annen lederskikkelse ved ungdomshuset. Hun fullførte utdanningen sin i Uganda og brenner for å fremme jenters utdanning. 

Mens vi er på senteret møter vi Nyawechs venninne Nyakoach. Hun er også forkjemper for jenters utdanning og rettigheter, og jobber hardt for å overbevise lokale foreldre om viktigheten av jenters utdanning. Det virker.

– Akobo er i endring. Noen jenter gikk på skolen. De kom tilbake og nå jobber de. Foreldrene deres overlever fordi døtrene deres jobber.
Nyakoach

I Akobo er det vanskelig for familiene å få endene til å møtes. Den økonomiske støtten noen døtre kan bidra med takket være utdannelsen gjør en stor forskjell.

Flom, tørke og skadedyr påvirker jordbruket og innhøstingen, og sanking og fiske trues stadig av voldelige konflikter.

Ifølge FNs Humanitarian Needs Overview for 2021 hadde omtrent 90 prosent av befolkningen i Akobo behov for bistand. Mer enn halvparten av disse behovene ble klassifisert som ekstreme eller katastrofale.

Nyakoach ønsker å fortsette å motivere foreldre i lokalsamfunnet og formidle fordelene med utdanning.

Kjemper for kvinners rettigheter

Rhoda (27) er samfunnskontakt i Flyktninghjelpen. 

Rhoda (27) er samfunnskontakt i Flyktninghjelpen. 

På senteret møter vi også Rhoda (27). Hun jobber som samfunnskontakt i Flyktninghjelpen.

Rhoda (27) er samfunnskontakt i Flyktninghjelpen. 

Rhoda (27) er samfunnskontakt i Flyktninghjelpen. 

Hun forklarer at når kvinner først er gift opplever de ofte press og diskriminering fra ektemennene sine. I arbeidet sitt konfronterer hun kjønnsdiskriminering som kan hindre kvinner og jenter i å få tilgang til utdanning.

– Noen ektemenn vil ikke at konene deres skal gå ut offentlig, og noen vil ikke at konene deres skal studere. Så kvinnene blir sittende hjemme med mindre noen snakker med mannen og forklarer fordelene med å studere. Da kan de tillate konene sine å gå på ungdomssenteret, sier hun.

Rhoda sier at det å kjempe for kvinners tilgang til det offentlige liv har hjulpet henne med å få selvtillit. Hun er et forbilde som bidrar til endring i samfunnet der hun bor. Dette gir henne håp om at hun i fremtiden kan få til enda større endringer i landet sitt.

Jobber for varig endring

Nyawech deler Rhodas optimisme. Mulighetene ved senteret har gitt henne tro på seg selv som selvstendig ung kvinne.

Med et smil sier Nyawech:

– Alle våre mål kan gå i oppfyllelse hvis vi bare har mot til å forfølge dem sammen.

Nyawech i kirken.

Nyawech i kirken.

Les mer om vårt arbeid i Sør-Sudan.