I Jordan har Flyktninghjelpen hatt et særlig fokus på ungdom. Der hjelper vi blant annet unge entreprenører med å virkeliggjøre prosjektidéene deres. Bilde: Hassan Hijazi/Flyktninghjelpen

Unge flyktninger drømmer om å komme i gang med livet

Kristine Grønhaug|Publisert 02. okt 2018
Khalid Flieh (28) er en av våre ungdomsledere i Jordan. -Mange unge er mentalt utslitt. De sitter for seg selv, snakker ikke med noen. De mangler selvtillit og fremtidshåp, sier han.

Jordanske Khalid Flieh er en fyr som smiler ofte. Selvironien er heller aldri langt unna. Som når han skal fortelle om sin egen bakgrunn – at han i en periode var mer opptatt av fotball og videospill enn av lekser. Men han kom seg gjennom skolen. Studerte sosiologi og sosialomsorg på universitetet, før han i 2015 søkte jobb i Flyktninghjelpen og ble ansatt.
 

Alan Ayoubi (t.v.) Khalid Flieh (t.h.) i Oslo, juni 2018. Bilde: Ingebjørg Kårstad/Flyktninghjelpen

 
I Jordan er det flere store leirer for syriske flyktninger. Da Khalid begynte å jobbe i Azraq, trodde han at det bare handlet om å gi grunnleggende hjelp, som mat og vann.

Skaper en trygg arena

Etter hvert skjønte han at det også var noe mer:

- Mange unge er mentalt slått ut. De sitter for seg selv, snakker ikke med noen. De mangler selvtillit og fremtidshåp, sier han og forteller videre:

- Det første vi gjør er å skape en trygg og vennlig arena for de unge. Vi ungdomsledere setter i gang ulike aktiviteter i grupper eller workshops, som krever at de unge kommunisere. De samarbeide. Etter hvert – ofte kanskje bare etter noen dager - ser vi en forandring: De blir tryggere på seg selv. Etter en stund har de ikke lenger så store problemer med å uttrykke seg. De reiser seg opp i gruppen, holder foredrag for hverandre og deltar i diskusjoner.

Legger planer for livet

Etter at krigen i Syria brøt ut i 2012, har Jordan tatt imot hundretusener av syrere på flukt. Ved utgangen av 2017 var det over 654.000 registrerte syriske flyktninger i landet. Mange har vært i Jordan i over fire år.
 

Azraq flyktningleir i Jordan. Bilde: Flyktninghjelpen

 
Ungdom er en gruppe som ofte faller mellom to stoler og blir glemt. Derfor har Flyktninghjelpen spesialisert seg på å bruke dem som en positiv ressurs. Vi leter bestandig etter løsninger som virker på lang sikt. Og da er skole og utdanning essensielt.

De som har vært borte fra skolen over lang tid, kan ta igjen den tapte skolegangen med intensivkurs.

Men man må også få anledning til å legge noen planer for livet sitt når man er ung: En viktig del av jobben til Khalid er å snakke med unge om hva de ønsker av hjelp for å komme seg videre, enten det er ønsker om å få en jobb eller mer utdanning. Når vi vet hva de trenger, gir vi ungdommen veiledning og yrkesopplæring.

Møtte norsk ungdom

På forsommeren i år hadde Flyktninghjelpen et opplevelsessenter for unge på Youngstorget i Oslo. Her fikk ungdom lære mer om hvordan det er å være ung på flukt. Flere skoleklasser stakk innom og møtte blant andre Khalid.
 

Khalid forteller en skoleklasse om hvordan livet i en flyktningleir er og om hvordan vi i Flyktninghjelpen jobber. Bilde: Ingebjørg Kårstad/Flyktninghjelpen

 
To som også var på besøk, var komikerduoen Tusvik & Tønne, og Khalid ble invitert inn i deres podkaststudio.

- Ifølge Lisa Tønne tenker nordmenn på flyktninger som en «hodeløs masse» og glemmer at de også er som folk flest. Hva sier du til det?

- Først må vi sørge for at unge får vite om at det finnes flyktninger i verden. Så må de få vite hvorfor det er blitt sånn og hvordan de kan hjelpe. Det er trist hvis det er en gruppe som lider og som du egentlig ønsker å hjelpe - du vet bare ikke hvordan. Da ender du opp som passiv. Og det blir lett å tenke at flyktninger ikke er folk.
 

Tusvik & Tønne snakker med Khalid. Bilde: Ingebjørg Kårstad/Flyktninghjelpen

 
Ønsker å bli forstått

Khalid mener også at den hjelpen unge nordmenn kan gi, rett og slett er å bidra til å skape forståelse:

- Unge flyktninger ønsker å bli forstått. De vil at folk skal skjønne at de er blitt tvunget til å flykte. At de ikke kan reise tilbake for da kan de kanskje bli drept, sier Khalid og forteller at han er litt overrasket:

- I Midtøsten tror vi at nordmenn og europeere har kunnskap om hvorfor folk blir drevet på flukt, og at de ignorerer problemet. Men jeg hørte på de unge nordmennene at de ikke vet hva som skjer. De har rett og slett ikke kunnskap om verden – eller de kjenner bare til toppen av isfjellet.