Syriske Mahmoud på nesten to år venter på at han og familien skal få reise videre inn i Europa i en flyktningleir på øya Chios i Hellas i 2016. Foto: Tiril Skarstein/Flyktninghjelpen

FN ber Norge ta imot flere kvoteflyktninger

Publisert 10. nov. 2017
– Det er viktig at vi støtter FNs anmodning og tar imot flere kvoteflyktninger, spesielt når det kommer så få asylsøkere hit, sier vår seniorrådgiver Pål Nesse til VG.

 Les VG-intervjuet med Pål Nesse her.


I et brev til statsminister Erna Solberg fra FNs høykommissær for flyktninger, Filippo Grandi, ber han Norge om å ta imot flere kvoteflyktninger.

Flyktninghjelpen støtter Høykommissæren og ber også denne gangen om at vi tillegger anbefalingene fra FN stor vekt – på samme måte som når FN anbefaler land i flyktningenes «nærområder» å vise raushet med beskyttelse.

– Regjeringen bør se på vår tradisjon og ønsket vårt om å være en god humanitær aktør globalt og en bidragsyter til europeisk samarbeid, sier Nesse til VG. 

Sammen med elleve andre orgaisasjoner ber Flyktninghjelpen Norge om å ta imot minst 5.000 kvoteflyktninger neste år.

Les også: Derfor bør Norge ta imot flere kvoteflyktninger

Politisk debatt

Høyre og Frp møter Venstre og KrF til budsjettforhandlinger.  Mens regjeringen foreslår at Norge skal ta imot 1.120 kvoteflyktninger neste år, ønsker KrF og Venstre å øke dette med 1.500 til 2.620.

SV, MDG og Rødt ønsker også flere kvoteflyktninger, mens Arbeiderpartiet og Senterpartiet er i tenkeboksen. Flyktninghjelpen håper de vil lytte til FNs høykommissær for flyktninger.

En kvoteflyktning er en flyktning som overføres til et nytt land etter avtale med FN, fordi de ikke kan få hjelp og beskyttelse der de er. Stortinget fastsetter en kvote for hvor mange kvoteflyktninger Norge skal ta imot.