Sverige

Publisert 19. jun 2018
Sverige, det skandinaviske landet som lenge hadde Europas mest liberale asylpolitikk, tok i 2017 en 180-graders-sving og strammet inn flyktningpolitikken. Antall ankomster i 2017 er halvert sammenlignet med 2016.

Landfakta

Totalt antall som har flyktet fra landet:
35
Totalt antall som har flyktet til landet:
313.267
Totalt antall internt fordrevne:
-
Nye flyktninger fra landet i 2017:
-
Nye flyktninger til landet i 2017:
68.090
Nye internt fordrevne i 2017:
-
Kilder: FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og Flyktninghjelpens senter for internt fordrevne (IDMC). Tallene er fra inngangen til 2017.
  • Ettersom få andre europeiske land fulgte Sveriges eksempel med en liberal asylpolitikk, måtte den rødgrønne regjeringen til slutt trekke i nødbremsen og innførte en midlertidig lov som la svensk flyktningpolitikk nær minimumsnivået i EU.
  • Nå får svært få flyktninger fra Syria rett til familiegjenforening.
  • Opp mot riksdagsvalget høsten 2018 blir flyktning- og innvandringspolitikk et avgjørende spørsmål. Både Moderaterna og Socialdemokraterna går nå til valg på en streng innvandringspolitikk. Begge partiene er imidlertid avhengig av småpartier henholdsvis på høyre- og venstresiden for å kunne danne flertallsregjering etter valget. Disse er gjennomgående tilhengere av en mindre streng politikk enn de to store.

Les med om Sverige