Halimo is 36 year old mother of four boys. She lives in Section 5 of the Ali Adde Refugee Camp. She was born in Mogadishu, she escaped to save her life after deadly armed violence broke out in 1991 following the fall of the Siad Barre regime. Photo by Nashon Tado/NRC
Les billedteksten Halimo er mor til fem og bor i flyktningleiren Ali Adde. Hun måtte flykte fra Mogadishu i Somalia på grunn av krig. Foto: Flyktninghjelpen/Nashon Tado

Vårt arbeid i Djibouti

Det lille landet på Afrikas horn er hjem for et økende antall flyktninger fra hele regionen, og sliter samtidig med tørke og økende fattigdom i egen befolkning.

Humanitært overblikk

Konflikt, tørke og vold på Afrikas Horn har drevet mange til å søke tilflukt i Djibouti, som de anser som et politisk stabilt og fredelig land hvor de kan få beskyttelse. Landets beliggenhet har også gjort det til et transittland og en del av hovedruten mot Jemen og videre derfra.

Djibouti er et tørt og ressursfattig land som huser om lag 27.000 flyktninger, hovedsakelig fra Somalia, Etiopia, Eritrea og, i det siste, flyktninger fra krigen i Jemen. Dårlige klimaforhold og tørke driver folk i regionen til å krysse grensen over til Djibouti.

Tørken har også ødelagt levebrødet til djiboutiske bønder, og mange flykter til hovedstaden Djibouti City og blir internt fordrevet.

I mai 2018 ble 50.000 mennesker rammet av syklonen Sagar i Djibouti City og områdene rundt.

Høyt trykk på allerede dårlige sosialtjenester i leirer, på landsbygda og i byer og urbane områder har ført til at et økende antall mennesker har liten tilgang til grunnleggende ressurser og tjenester som utdanning, husly og vann.

Landet forpliktet seg nylig til at flyktninger får benytte seg av alle sosiale goder, som utdanning, helsetjenester og arbeid.

Så mange fikk hjelp i Djibouti i 2019

1.200
mennesker fikk husly
29.970
mennesker fikk vann og sanitærtjenester

Flyktninghjelpens arbeid

Vi gir livreddende hjelp til flyktninger, vertssamfunn og internt fordrevne. Arbeidet vårt i Djibouti er en del av våre regionale aktiviteter i Øst-Afrika, og vi koordinerer tett med arbeidet vårt i landene i regionen som mange av flyktningene kommer fra.

I Djibouti gir vi nødhjelp og støtter mennesker som blir drevet på flukt av katastrofer og klima, både flyktninger og djiboutiere. I 2017 publiserte vi en rapport om beskyttelse av flyktninger, der vi oppfordret den djiboutiske regjeringen til å tillate flyktninger å arbeide. Siden det har myndighetene vedtatt en ny flyktninglov som gir flyktninger tilgang til helsetjenester, utdanning og arbeid. Under Sagar-stormen hjalp vi rammede i hovedstaden og nærliggende landsbyer.

Støtt vårt arbeid for mennesker på flukt.

Les mer om Djibouti