Children jump rope at the Temporary Learning Space organized by NRC at Kakungo primary school.
 PROJECT INFORMATION: Children of 16 vulnerable schools affected by the armed conflict in Pinga/North Kivu are supported by The Norwegian Refugee Council funded by a grant from the European Union’s Nobel Peace prize: Children of Peace initiative. NRC supports children by providing them access to quality education and giving them the opportunity to learn in safe, protective and nurturing spaces. In doing so, NRC contributes to reducing the suffering and vulnerability of conflict-affected children.  
Photo: NRC/Vincent TremeauEcole primaire Kakungo. Pinga le 28 avril 2015
Activités dite de CFS (Child friendly spaces) mises en place par NRC. Les plus petits s'occupent avec d'autres jeux. 
Photo: NRC/Vincent Tremeau
Les billedteksten Barn leker ved en barneskole drevet av Flyktninghjelpen. Bilde: Flyktninghjelpen/Vincent Tremeau

Vårt arbeid i DR Kongo

Krisen i Den demokratiske republikken Kongo forverres stadig, og rekordmange flykter fra vold og konflikt.

Så mange fikk hjelp i 2017

137.048
Mennesker fikk utdanning
347.636
Mennesker fikk matsikkerhet
97.785
Mennesker fikk husly
31.921
Mennesker fikk rettshjelp

Humanitært overblikk

Befolkningen i Den demokratiske republikken Kongo (DR Kongo) har de siste 20 årene vært rammet av politisk ustabilitet, etnisk rivalisering og voldelig konflikt. Det er få indikasjoner på at den langvarige krisen vil ende med det første.

I oktober 2017 erklærte FN den voldelige konflikten en L3-krise, det høyeste nivået på en humanitær krise og på linje med kriser som Syria, Irak og Jemen. Den humanitære situasjonen i DR Kongo er i ferd med å eskalere til en regional krise. I dag er over 4,4 millioner mennesker på flukt, og mange har flyktet til Angola, Zambia, Tanzania og Uganda.

I tillegg mangler store deler av befolkningen sikker tilgang på mat. Over 10 prosent av befolkningen trenger mathjelp, og millioner av mennesker lever på mindre enn ett måltid om dagen. Mye nedbør og mangel på drikkevann og gode sanitæranlegg har forverret en allerede kritisk koleraepidemi som herjer over hele landet.

Flyktninghjelpens arbeid

Tjue år etter at krisen i DR Kongo startet, får den lite mediedekning og ikke nok finansiering til humanitært arbeid. Hjelpeorganisasjoner som Flyktninghjelpen kjemper for å møte de voksende behovene til den konfliktrammete befolkningen.

Våre beredskapsteam er tilstede i de største konfliktområdene: Nord-Kivu, Sør-Kivu, Maniema, Ituri, Kasai og Tanganyika. I tillegg til å gi mat og husly, jobber vi med å få til langsiktige løsninger.

Slik jobber vi i DR Kongo:

Les om vårt arbeid på våre engelske nettsider

Landfakta

Totalt antall som har flyktet fra landet:
757.166
Totalt antall som har flyktet til landet:
537.893
Totalt antall internt fordrevne:
4.480.000
Nye flyktninger fra landet i 2017:
158.818
Nye flyktninger til landet i 2017:
104.519
Nye internt fordrevne i 2017:
2.166.000
Kilder: FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og Flyktninghjelpens senter for internt fordrevne (IDMC). Tallene er fra inngangen til 2018.