Les billedteksten Juni 2018: Ødelagt bygning i Benghazi, Libya. Foto: Alex Koclejda/Flyktninghjelpen

Vårt arbeid i Libya

Publisert 17. jun 2019

Humanitært overblikk

Etter mangeårig konflikt fortsetter Libya å preges av politisk ustabilitet, konflikt, økonomisk krise og en sårbar sikkerhetssituasjon. Politisk og militær uenighet mellom ulike fraksjoner fortsetter, og forverres ytterligere av tilstedeværelsen av hundrevis av militsgrupper, noe som fører til sporadiske voldsutbrudd. IS har nylig påtatt seg ansvaret for flere angrep, noe som kan tyde på et nytt oppsving for gruppen i Libya.

Siden tidlig april har opprørsgeneralen Khalifa Haftar og hans styrker, Libyas nasjonale hær (LNA), gjennomført militæroperasjoner for å ta over hovedstaden Tripoli. Dette har ført til masseflukt og generell utrygghet i byen.

Som et resultat av den langvarige krisen, er omtrent 823.000 mennesker avhengige av nødhjelp i Libya. Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) anslår at 187.000 mennesker er internt fordrevet i landet. De som har vendt hjem har kommet hjem til ødelagte hjem og lokale institusjoner som ikke klarer å tilby borgerne den sikkerheten og de grunnleggende tjenestene de trenger. Siden den væpnede konflikten eskalerte i april har ytterligere 70.000 mennesker blitt drevet på flukt fra hjemmene sine i Tripoli.

Så mange hjalp vi i Libya i 2018

2.426
mennesker fikk husly

Flyktninghjelpens arbeid

Flyktninghjelpen startet arbeidet sitt i Libya i 2017, og har siden oppskalert arbeidet med å hjelpe libyske internt fordrevne, returnerte, vertssamfunn og sårbare ikke-libyske samfunn. Flyktninghjelpen har programmer innen utdanning, husly, rettshjelp og vann- og sanitet i Tripoli og Benghazi, og leder arbeidsgrupper innen utdanning og husly som består av flere humanitære organisasjoner. Flyktninghjelpen har etablert både kontorer og gjestehus i Tripoli og Benghazi.

Støtt vårt arbeid for mennesker på flukt.

Les mer om Libya