Juni 2018: Ødelagt bygning i Benghazi, Libya. Foto: Alex Koclejda/Flyktninghjelpen

Vårt arbeid i Libya

Humanitært overblikk

Libya er nå inne i sitt niende år med ustabilitet og konflikt etter Gaddafi-regimets fall i 2011. Antallet mennesker på flukt inne i Libya er over 370.000. Rundt 1,8 millioner er berørt av den pågående krisen og over 890.000 har behov for humanitær hjelp. Rundt 200.000 har blitt fordrevet fra sine hjem siden konflikten mellom den FN-anerkjente regjeringen i hovedstaden Tripoli og LNA (Libyan National Army) ledet av general Khalifa Haftar blusset opp i april 2019.

I tillegg til mennesker på flukt befinner det seg også 653.800 migranter i Libya, inkludert 3200 flyktninger og migranter som oppholder seg i interneringsleirer. Flere år med konflikt mellom ulike væpnede grupper, politisk og økonomisk usikkerhet og begrenset tilgang for å gi hjelp har forsterket den neglisjerte humanitære krisen.

Avtaler mellom partene om å trappe ned konflikten har vært kortvarige. I stedet har man brukt tiden til å styrke sine militære posisjoner for senere å kunne trappe opp konflikten. Ifølge FN ble 131 sivile drept eller såret første kvartal i 2020. Dette er en økning på 45 prosent sammenliknet med fjerde kvartal i 2019.

  • 8.840
    mennesker fikk utdanning
  • 33.661
    mennesker fikk husly
  • 8.808
    mennesker fikk rettshjelp

 

Flyktninghjelpens arbeid

Flyktninghjelpen startet sine operasjoner i Libya i 2017 og har siden trappet opp sitt arbeid for mennesker på flukt inne i Libya, for personer som vender hjem, i vertssamfunn og for andre sårbare grupper.

Flyktninghjelpens prosjekter innbefatter utdanning, husly, rettshjelp, vann og sanitærhjelp i Tripoli og Benghazi, hvor vi også har kontorer.

Støtt vårt arbeid for mennesker på flukt.

Les mer om Libya