Juni 2018: Ødelagt bygning i Benghazi, Libya. Foto: Alex Koclejda/Flyktninghjelpen

Vårt arbeid i Libya

Humanitært overblikk

Libya er inne i sitt ellevte år med ustabilitet og konflikt etter Gaddafi-regimets fall. Antallet mennesker på flukt i eget land nådde 168.001, og ytterligere 652.000 vendte hjem og ønsker å etablere seg på nytt. Anslagsvis 803.000 mennesker har behov for humanitær hjelp. Landet har vært geografisk delt siden 2014, med den FN-støttede regjeringen for nasjonal enighet (GNA) som kontrollerte de vestlige delene av landet, og den libyske nasjonale hæren (LNA) i øst. I mars 2021 ble regjeringen for nasjonal enhet (GNU) dannet, som samlet de to partiene og økte håpet om stabilitet. Gjentatte utsettelser av nasjonale valg i 2022 kan imidlertid fornye konflikter, sende flere på flukt og hindre bistandsarbeidet. I tillegg er det 621.007 migranter i Libya, inkludert anslagsvis 5.000 flyktninger og migranter som sitter i interneringssentre. År med konflikt, politisk og økonomisk usikkerhet og minkende humanitær tilgang, forverret av sosioøkonomiske virkninger av Covid-19, har forsterket denne forsømte krisen. 

 

 • 2.871
  mennesker fikk utdanning
 • 41.259
  mennesker fikk husly
 • 3.094
  mennesker fikk rettshjelp
 • 12.059
  mennesker fikk annen hjelp

 

Flyktninghjelpens arbeid

Flyktninghjelpen startet sin virksomhet i Libya i 2017 og har fortsatt å skalere opp tilstedeværelsen for å støtte internt fordrevne, hjemvendte og vertsamfunn samt migranter, flyktninger og asylsøkere. I løpet av det siste året har Flyktninghjelpen i Libya hjulpet mer enn 65.000 mennesker med utdanning, husly, vann, sanitæranlegg, generelle hygieneprogrammer og beskyttelse – over hele landet. 

Flyktninghjelpen tilbyr utdanning, rettshjelp, husly og pengestøtte i Tripoli, Benghazi, Ajdabiya og Tawergha. Vi skalerer opp kapasiteten for å kunne ta raske behovsvurderinger for slik å forbedre situasjonen for de mest sårbare samfunnene i Libya og for å bidra til varige løsninger. 

Flyktninghjelpen deltar i ledelsen av de nasjonale arbeidsgruppene for utdanning og husly/NFI-sektoren, og er medlem av Libya INGO Forum. Flyktninghjelpen har etablert kontorer og gjestehus i Tripoli og Benghazi. 

Støtt vårt arbeid for mennesker på flukt.

Les mer om Libya