Ødelagt bygning i Benghazi, Libya. Foto: Alex Koclejda/Flyktninghjelpen

Vårt arbeid i Libya

Humanitært overblikk

Siden 2011 har Libya vært fastlåst i en langvarig konflikt som har ført til økt vold, politisk fragmentering og makroøkonomisk ustabilitet. Disse faktorene, kombinert med skiftende frontlinjer, har utløst omfattende folkeforflytninger i landet. Dannelsen av Regjeringen for nasjonal enhet i 2021 ga mer stabile forhold. Dette førte blant annet til at antallet mennesker på flukt internt i Libya ble redusert, og at antallet hjemvendte økte. Over 300.000 mennesker trenger imidlertid fortsatt humanitær hjelp i Libya.

Libya er vertskap for over 700.000 flyktninger, migranter og asylsøkere. Disse har usikker juridisk status og får svært begrenset humanitær støtte. Samtidig lever de i stadig fare, med en rekke akutte humanitære behov.

 • 2.226
  mennesker fikk utdanning
 • 3.104
  mennesker fikk matsikkerhet
 • 15.643
  mennesker fikk husly
 • 2.993
  mennesker fikk rettshjelp
 • 13.102
  mennesker fikk vann- og sanitærtjenester
 • 8.014
  mennesker fikk annen hjelp

 

Flyktninghjelpens arbeid

Flyktninghjelpen startet opp sitt arbeid i Libya i 2017. Her bistår vi mennesker som er tvunget på flukt i sitt eget land, hjemvendte, vertssamfunn, migranter, flyktninger og asylsøkere. I fjor hjalp Flyktninghjelpen over 59.000 mennesker over hele landet med blant annet utdanning, rådgivning og juridisk bistand, husly, vann og sanitæranlegg, pengestøtte, jobbmuligheter og beskyttelse, med særlig fokus på Tripoli, Benghazi, Ajdabiya, Misrata og Tawergha.

I 2023 økte Flyktninghjelpen kapasiteten til arbeidstreningsprogrammene for å skape sysselsetting og inntektsmuligheter gjennom kompetanseutvikling og tilskudd.

Støtt vårt arbeid for mennesker på flukt over hele verden.

Les mer om Libya