Foto: Ingebjørg Kårstad/Flyktninghjelpen

Vårt arbeid i Sudan

Humanitært overblikk

Etter flere år med økende vold og humanitære behov brøt det ut krig i Sudan 15. april 2023. Siden har den brutale volden hatt svært ødeleggende konsekvenser for sivile og på infrastruktur. Det er fare for at situasjonen skal spre seg over hele landet. Den humanitære krisen har nådd nye høyder. Tusenvis har mistet livet, og utallige hjem og flyktningleirer har gått opp i flammer i Khartoum, Darfur og Kordofan.

Per september 2023 hadde minst 5,1 millioner mennesker flyktet internt i landet eller over landegrensene siden krigen brøt ut i april, noe som har gjort Sudan til en av de største og raskest voksende flyktningkrisene i verden.

Omtrent halvparten av befolkningen – 24,7 millioner mennesker – trenger humanitær hjelp og beskyttelse. Det inkluderer nesten 14 millioner barn hvis fremtid nå er i fare, og nærmere en million flyktninger fra andre land. Nesten 6,3 millioner mennesker står overfor matmangel samtidig som grunnleggende tjenester er ødelagt og økonomien kollapser.

 • 74.528
  mennesker fikk utdanning
 • 3.906
  mennesker fikk matsikkerhet
 • 67.549
  mennesker fikk husly
 • 11.327
  mennesker fikk hjelp gjennom leirdrift
 • 43.784
  mennesker fikk rettshjelp
 • 206.735
  mennesker fikk vann og sanitærtjenester
 • 89.289
  mennesker fikk annen hjelp

 

Flyktninghjelpens arbeid

Flyktninghjelpen gjenopptok sitt arbeid i Sudan i 2020, og har i dag fire distriktskontorer, men har midlertidig innstilt arbeidet i Khartoum og Nord-Darfur. Vi er opptatt av å hjelpe mennesker som er rammet av krig, langvarig flukt og naturkatastrofer ved å støtte deres muligheter til overlevelse, beskyttelse og verdighet.

Vi gir livreddende nødhjelp på tvers av sektorer og prioriterer kontantstøtte. Vi bidrar med utdanning, beskyttelse, levebrød og tilgang til mat og rent vann, sanitære forhold og hygiene, husly, informasjon, rådgivning og juridisk bistand. Vi bruker teknologi for å forbedre programmene våre, samarbeider tett med lokale partnere og grasrotnettverk, og jobber for de som trenger det.

Støtt vårt arbeid for mennesker på flukt over hele verden.

Les mer om Sudan