Les billedteksten Foto: Patric Ekløf/Flyktninghjelpen

Vårt arbeid i Tanzania

Publisert 22. jun 2017
I 2016 startet Flyktninghjelpen opp i Kigoma-regionen i Tanzania for å hjelpe mennesker på flukt fra Burundi. Hjelpen omfatter vann- og sanitærtjenester, utdanning og husly.

Humanitært overblikk

Politisk ustabilitet og vold i Burundi og Den demokratiske republikken Kongo har tvunget mer enn 350.000 mennesker på flukt til nabolandet Tanzania. Flertallet er bosatt i landets tre største flyktningleirer: Nyarugusu, Mtendeli og Nduta.

Tanzania har en streng flyktningleir-politikk. Flyktninger får ikke flytte utenfor de overfylte flyktningleirene, men må oppholde seg i store leirer hvor de mangler privatliv og grunnleggende fasiliteter. Risikoen for å få en sykdom eller bli utnyttet er høy, og viktige ressurser som vann og mat er knappe.

Nye flyktninger kommer til overfylte leirer, men myndighetene er motvillige til å åpne nye leirer. Dette har blitt en bekymring for humanitære organisasjoner som, til tross for innsatsen, sliter med å sørge for tilstrekkelig med drikkevann til flyktningene. Tusenvis av barn går glipp av undervisning.

Omtrent halvparten av de burundiske og kongolesiske flyktningene i Tanzania er barn. Mange lever i flyktningleirer i mange år uten muligheten til å gå på skole.

Flyktninghjelpens arbeid

Etter at borgerkrigen brøt ut i Burundi i 2015, startet vi operasjoner i Tanzania for å støtte mennesker som bor i Mtendeli og Nduta flyktningleirer nær grensen til Burundi. I mai 2017 utvidet vi virksomheten vår, og vi jobber nå også i Nyarugusu flyktningleir. Overbefolkning i leirene gjør det vanskelig å møte økende behov. Sammen med andre humanitære organisasjoner, kjemper vi for å få den tanzanianske regjeringen til å sette av fruktbare landområder til nye flyktningleirer.

Slik jobber vi i Tanzania:

Les om vårt arbeid på våre engelske nettsider

Landfakta

Totalt antall som har flyktet fra landet:
1.872
Totalt antall som har flyktet til landet:
352.700
Totalt antall internt fordrevne:
-
Nye flyktninger fra landet i 2017:
116
Nye flyktninger til landet i 2017:
23.175
Nye internt fordrevne i 2017:
-
Kilder: FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og Flyktninghjelpens senter for internt fordrevne (IDMC). Tallene er fra inngangen til 2018.