
Humanitært overblikk
I 2011 ble Sør-Sudan uavhengig fra Sudan, noe som markerte slutten på Afrikas lengste borgerkrig. To år senere brøt det ut en voldelig konflikt i det nye landet som følge av politisk uenighet mellom Sør-Sudans president Salva Kiir og tidligere visepresident Riek Machar. Siden har over fire millioner sørsudanere blitt drevet på flukt. Mer enn to millioner har flyktet til landene rundt, mens over 1,9 millioner er på flukt innad i landet.
Matmangelen har fortsatt å øke i 2019. Ifølge IPC er det estimert at mer enn 50 prosent av befolkningen vil lide av matmangel eller sulte.
Partene i borgerkrigen i Sør-Sudan inngikk en maktfordelingsavtale i september 2018, og ble enige om å danne regjering innen 12. mai 2019. Uenigheter rundt blant annet sikkerhetsordninger har ført til at avtalen ikke har båret frem, og fristen er flyttet ett år frem i tid.
Så mange fikk hjelp i Sør-Sudan i 2019
Flyktninghjelpens arbeid
Flyktninghjelpen responderer på langvarige og akutte kriser, både gjennom våre faste programaktiviteter og mobil nødhjelp. Byråkratiske prosesser har stor innvirkning på humanitær hjelp, og hindrer fri adgang til mennesker i nød og skaper begrensninger for humanitære organisasjoner, inkludert Flyktninghjelpen.
Våre nødhjelpsteam på bakken leverer livreddende hjelp. En av våre største aktiviteter i Sør-Sudan er akutte og mobile nødhjelpsintervensjoner. Vi spesialiserer oss på å nå ut med nødhjelp til sårbare mennesker på steder som er særlig vanskelige å nå.