Distributi​on of soap and new water containers in exchange for old ones. Sudanese refugees in South Sudan. Photo: NRC/Christian Jepsen.
Les billedteksten Sudanske flyktninger i Sør-Sudan venter på såpe og nye vannbeholdere. Foto: Christian Jepsen/Flyktninghjelpen

Vårt arbeid i Sør-Sudan

I verdens yngste stat fortsetter en ødeleggende konflikt å tvinge millioner av mennesker på flukt.

Humanitært overblikk

I 2011 ble Sør-Sudan uavhengig fra Sudan, noe som markerte slutten på Afrikas lengste borgerkrig. To år senere brøt det ut en voldelig konflikt i det nye landet som følge av politisk uenighet mellom Sør-Sudans president Salva Kiir og tidligere visepresident Riek Machar. Siden har over fire millioner sørsudanere blitt drevet på flukt. Mer enn to millioner har flyktet til landene rundt, mens over 1,9 millioner er på flukt innad i landet.

Partene i borgerkrigen i Sør-Sudan inngikk en maktfordelingsavtale i september 2018, og ble enige om å danne regjering innen 12. mai 2019. Uenigheter rundt blant annet sikkerhetsordninger gjorde at avtalen ikke førte frem, og fristen ble flyttet ett år frem i tid. Senere ble fristen ytterligere utsatt.

Matmangelen fortsatte å øke i 2019. Ifølge IPC er det estimert at mer enn 60 prosent av befolkningen vil lide av matmangel eller sulte. Situasjonen er forverret etter at flere regioner ble rammet av flom i slutten av 2019.

Så mange fikk hjelp i Sør-Sudan i 2021

74.866
mennesker fikk utdanning
395.343
mennesker fikk matsikkerhet
193.500
mennesker fikk husly
40.066
mennesker fikk rettshjelp
259.575
mennesker fikk vann og sanitærtjenester

Flyktninghjelpens arbeid

Flyktninghjelpen responderer på langvarige og akutte kriser, både gjennom våre faste programaktiviteter og mobil nødhjelp. Byråkratiske prosesser har stor innvirkning på humanitær hjelp, og hindrer fri adgang til mennesker i nød. Dette skaper begrensninger for humanitære organisasjoner, inkludert Flyktninghjelpen.

Våre beredskapsteam på bakken leverer livreddende hjelp. En av våre største aktiviteter i Sør-Sudan er rask og mobil nødhjelpsrespons. Vi spesialiserer oss på å nå ut med nødhjelp til sårbare mennesker på steder som er særlig vanskelige å nå.

Støtt vårt arbeid for mennesker på flukt.

Les mer om Sør-Sudan