Distributi​on of soap and new water containers in exchange for old ones. Sudanese refugees in South Sudan. Photo: NRC/Christian Jepsen.
Les billedteksten Sudanske flyktninger i Sør-Sudan venter på såpe og nye vannbeholdere. Foto: Flyktninghjelpen/Christian Jepsen.

Vårt arbeid i Sør-Sudan

Publisert 06. jun 2016
I verdens yngste stat fortsetter en ødeleggende konflikt å tvinge millioner av mennesker på flukt.

Humanitært overblikk

I 2011 ble Sør-Sudan uavhengig fra Sudan, noe som markerte slutten på Afrikas lengste borgerkrig. To år senere brøt det ut en voldelig konflikt i det nye landet som følge av politisk uenighet mellom Sør-Sudans president Salva Kiir og tidligere visepresident Riek Machar. Siden har over fire millioner sørsudanere blitt drevet på flukt. Mer enn to millioner har flyktet til landene rundt, mens over 1,9 millioner er på flukt innad i landet.

Matmangelen har fortsatt å øke i 2019. Ifølge IPC er det estimert at mer enn 50 prosent av befolkningen vil lide av matmangel eller sulte.

Partene i borgerkrigen i Sør-Sudan inngikk en maktfordelingsavtale i september 2018, og ble enige om å danne regjering innen 12. mai 2019. Uenigheter rundt blant annet sikkerhetsordninger har ført til at avtalen ikke har båret frem, og fristen er flyttet ett år frem i tid.

Så mange fikk hjelp i Sør-Sudan i 2019

173.484
mennesker fikk utdanning
440.844
mennesker fikk matsikkerhet
240.125
mennesker fikk husly
7.269
mennesker fikk rettshjelp
134.762
mennesker fikk vann og sanitærtjenester

Flyktninghjelpens arbeid

Flyktninghjelpen responderer på langvarige og akutte kriser, både gjennom våre faste programaktiviteter og mobil nødhjelp. Byråkratiske prosesser har stor innvirkning på humanitær hjelp, og hindrer fri adgang til mennesker i nød og skaper begrensninger for humanitære organisasjoner, inkludert Flyktninghjelpen.

Våre nødhjelpsteam på bakken leverer livreddende hjelp. En av våre største aktiviteter i Sør-Sudan er akutte og mobile nødhjelpsintervensjoner. Vi spesialiserer oss på å nå ut med nødhjelp til sårbare mennesker på steder som er særlig vanskelige å nå.

Støtt vårt arbeid for mennesker på flukt.

Les mer om Sør-Sudan