Estado de Barinas, Venezuela 
Photo: Fernanda Pineda - NRC
2015
Les billedteksten Bilde: Fernanda Pineda/NRC.

Vårt arbeid i Venezuela

Publisert 27. jun 2017|Endret 12. jun 2016

Landfakta

Totalt antall som har flyktet fra landet:
157.249
Totalt antall som har flyktet til landet:
123.714
Totalt antall internt fordrevne:
-
Nye flyktninger fra landet i 2017:
2.401
Nye flyktninger til landet i 2017:
15
Nye internt fordrevne i 2017:
-
Kilder: FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og Flyktninghjelpens senter for internt fordrevne (IDMC). Tallene er fra inngangen til 2018.
Tusenvis av colombianere har søkt tilflukt i nabolandet Venezuela. Flyktninghjelpen hjelper mennesker på flukt i hele regionen.

Humanitær og politisk bakgrunn

Som en følge av økt vold og en anspent politisk situasjon i Venezuela har grensen til Colombia blitt stengt. Tusenvis av colombianske flyktninger har blitt deportert. 

Som en del av vårt utvidede hjelpearbeid for colombianske flyktninger, hjelper vi dem med å få innfridd sine rettigheter.

Etter fem tiår med vold har konflikten i Colombia blitt den verste humanitære krisen i Amerika. Over syv millioner er på flukt fra vold mellom væpnede grupper, narkosmuglere og regjeringsstyrker. 

Rundt 320.000 colombianske flyktninger bor i nabolandene Venezuela, Ecuador og Panama. Her strever mange med å bli anerkjent som flyktninger. Dermed mister de mange rettigheter.


Vold og utsendelser

De siste årene har den politiske situasjonen i Venezuela forverret seg. Oljeprisene har sunket. Matmangel og kriminalitet har skutt i været. I 2015 var hovedstaden Caracas det dødeligste stedet i verden.

Den anspente politiske situasjonen har hatt ringvirkninger for colombianske flyktninger. I august 2015 erklærte president Maduro unntakstilstand, og stengte grensen mot Colombia. I tiden som fulgte ble flere tusen colombianere deportert.

De ble sendt til en usikker framtid.

Dette gjør vi i Venezuela

Vi startet hjelpearbeidet i 2010, gjennom vårt regionale arbeid for flyktninger.

Vi støtter colombianske flyktninger i Venezuela gjennom rettshjelp. Vi gir dem råd og veiledning, og hjelper dem med å få offisiell flyktningstatus fra venezuelanske og colombianske myndigheter.

Vi driver hjelpearbeidet fra kontorene våre i San Cristóbal og Mérida i Venezuela, og den colombianske grensebyen Cúcuta.


Regionalt flyktningarbeid

Vi hjelper utsatte mennesker med å oppnå flyktningstatus og andre former for internasjonal beskyttelse. I Venezuela, Ecuador og Panama hjelper vi flyktninger med å få innfridd sine land- og eiendomsrettigheter.

Vårt regionale flyktningarbeid har som mål å:

  • Gi informasjon og rettshjelp til asylsøkere, flyktninger og andre som har behov for internasjonal beskyttelse.

  • Legge til rette for at nyankomne flyktninger blir registrert.

  • Bistå med juridisk rådgivning og rettshjelp i hus- og eiendomsspørsmål.

  • Forsikre at asylsøkere, flyktninger og andre utsatte grupper har tilgang til det colombianske offerregisteret og erstatningsmulighetene som er framsatt i lovverket.

  • Bidra med teknisk støtte og råd til myndighetene, for å øke deres kapasitet.

  • Arbeide for at fordrevne får innfridd sine grunnleggende rettigheter, til tross for juridiske barrierer.

  • Spre kunnskap hos enkeltpersoner og lokalsamfunn om framtidsrettede løsninger.

Relaterte nyheter