Foto: Sandra Calligaro/Flyktninghjelpen

Vårt arbeid i Afghanistan

 

Humanitært overblikk

Flere tiår med krig, politisk uro, fattigdom og gjentakende katastrofer som tørke, jordskjelv og oversvømmelser preger Afghanistan. I tillegg er økonomien i krise. FN anslår at 29,2 millioner mennesker, over halve befolkningen, trenger humanitær bistand. De fleste afghanere lever nå under fattigdomsgrensen, og 17 millioner mennesker opplever akutt matmangel.

Hyppige jordskjelv vest i Afghanistan i oktober 2023, samt Pakistans avgjørelse om å returnere 1,7 millioner afghanere fra landet, forverrer situasjonen. Mangel på finansiering vanskeliggjør den humanitære responsen i Afghanistan.

Interne sanksjoner fortsetter å påvirke viktige finansinstitusjoner og privat sektor. I tillegg vil utbredt arbeidsledighet, valutadeflasjon og økende matvarepriser øke de humanitære behovene.

6,6 millioner afghanere er på flukt internt i landet, og flere tusenvis har blitt tvunget på flukt det siste året på grunn av økonomiske tap, forfølgelse, vold og katastrofer.

 • 104.506
  mennesker fikk utdanning
 • 14.441
  mennesker fikk matsikkerhet
 • 57.740
  mennesker fikk husly
 • 133.472
  mennesker fikk hjelp gjennom leirdrift
 • 62.207
  mennesker fikk rettshjelp
 • 131.341
  mennesker fikk vann og sanitærtjenester
 • 8.280
  mennesker fikk annen hjelp

 

Flyktninghjelpens arbeid

I Afghanistan beskytter og hjelper vi mennesker som har flyktet fra konflikt, også de som befinner seg i områder det er vanskelig å nå. Vi gir nødhjelp og jobber for å forhindre at enda flere må flykte fra hjemmene sine, og vi jobber vi for å finne varige løsninger.

Flyktninghjelpen bistår blant annet med mat, husly, rent vann, rettshjelp og utdanning. I tillegg har vi mobile beredskapsteam som raskt kan rykke ut når det trengs.

      

Støtt vårt arbeid for mennesker på flukt over hele verden.

      

Les mer om Afghanistan