NRC staff in conversation with an elderly Ukrainian woman. She has received help to be able to heat her house.
Foto: Amid Askerov/Flyktninghjelpen

Vårt arbeid i Ukraina

Flyktninghjelpen har vært til stede i Ukraina siden 2014. Siden konflikten eskalerte i 2022 arbeider vi kontinuerlig med å oppskalere hjelpearbeidet over hele landet. Vi samarbeider tett med nasjonale partnere.

 

Humanitært overblikk

Åtte år med konflikt øst i Ukraina eskalerte til fullskala væpnet konflikt med Russland den 24. februar 2022. Krigen har forårsaket død og ødeleggelse over hele landet, og har sendt millioner av mennesker på flukt. I 2023 ble det estimert at 17, 6 millioner mennesker har behov for humanitær bistand. Dette gjelder blant annet 6,3 millioner mennesker på flukt internt i landet, og 11,3 millioner mennesker som enten har returnert eller som ble igjen hjemme. Nesten 16 millioner mennesker mottok humanitær assistanse i 2022.

Gjennom vintermånedene angrep den russiske føderasjonen kritisk energiinfrastruktur, og etterlot tusenvis uten varme, vann eller gass. Mange boligbygg ble også rammet, noe som drepte og skadet sivile, og tvang flere millioner til å forlate hjemmene sine. Mens vilkårlige angrep fortsatte i flere regioner i Ukraina, ble områdene i sør rammet av bristen på Kakhovka-demningen den 6. juni 2023. Bristen forårsaket flom, og tusenvis av mennesker måtte flykte. Mange regioner mistet tilgangen til rent drikkevann. De som bestemte seg for å bli har vanskelig for å få tilgang til mat, vann, helsehjelp, utdanning og andre viktige tjenester.

Mange har fortsatt behov for trygge boliger, beskyttelse og støtte til livsopphold. Mennesker på flukt på landsbygda sliter også med å få tilgang til tjenester. Mange av de som trenger hjelp bor i områder som er utenfor ukrainske myndigheters kontroll, der hjelpearbeidet er utfordrende på grunn av tilgangsbegrensninger.

 • 29.844
  mennesker fikk utdanning
 • 58.873
  mennesker fikk matsikkerhet
 • 54.283
  mennesker fikk husly
 • 10.325
  mennesker fikk hjelp gjennom leirdrift
 • 47.750
  mennesker fikk rettshjelp
 • 261.754
  mennesker fikk vann og sanitærtjenester
 • 130.260
  mennesker fikk annen hjelp

 

Flyktninghjelpens arbeid

Flyktninghjelpen har vært til stede i Ukraina siden 2014. Siden eskaleringen av krigen i 2022 har vi kontinuerlig skalert opp innsatsen over hele landet. Vi samarbeider med nasjonale partnere for å kunne nå ut til flere. Vi gir livreddende nødhjelp til innbyggere i det østlige og sørlige Ukraina. I nord og vest bistår vi hundretusenvis av mennesker på flukt med rettshjelp og informasjon om hjelpetjenester og husly.

Siste nytt om krisen i Ukraina

Les mer om Ukraina