Les billedteksten Flyktninghjelpen distribuerer kyllinger i landsbyen Muratove i Luhansk regionen. Foto: Flyktninghjelpen

Vårt arbeid i Ukraina

Flyktninghjelpen startet sine aktiviteter i Ukraina mot slutten av 2014, for å hjelpe mennesker drevet på flukt av konflikten som har berørt over fem millioner mennesker.

 

Humanitært overblikk

Den væpnede konflikten i Øst-Ukraina som brøt ut i 2014 forblir uløst til tross for flere diplomatiske forsøk og våpenhvileavtaler.

Over 5,2 millioner mennesker er rammet av konflikten og rundt 800.000 personer er permanent fordrevet internt i landet. Over 3.000 sivile har blitt drept. 2 millioner mennesker lever i regjeringskontrollerte områder fylt av udetonerte eksplosiver.

Omtrent 3,5 millioner mennesker i landet trenger humanitær hjelp. Mange rammede ukrainere, spesielt ved frontlinjen, mangler tilgang til grunnleggende tjenester. Her er sysselsettingen lav, det er vanskelig å få tilgang til medisinsk hjelp, og mange mangler skikkelig husly, oppvarming eller nok mat.

Selv om bevegelsesfrihet er en utfordring, anslås det at rundt én million sivile risikerer livene sine ved å reise mellom regjeringskontrollerte områder og områder kontrollert av ikke-statlige aktører hver måned for å holde kontakt med familien, passe på eiendommer og få tilgang til butikker og helsetjenester.

Så mange fikk hjelp i Ukraina i 2020

9.151
Mennesker fikk matsikkerhet
387
Mennesker fikk husly
9.025
Mennesker fikk rettshjelp
227.513
Mennesker fikk vann og sanitærtjenester

Flyktninghjelpens arbeid

Flyktninghjelpen støtter internt fordrevne ukrainere i regjeringskontrollerte konfliktområder i Luhansk-regionen og i de nordlige områdene i Donetsk, særlig langs frontlinjen.

Vi responderer i utgangspunktet på grunnleggende behov, men ettersom den interne fordrivelsen har blitt langvarig, har vi også begynt å bidra til mer varige løsninger. Arbeidet vårt i Ukraina er på vei fra akutt nødhjelp til aktiviteter knyttet til tidlig gjenoppbygging.

Støtt vårt arbeid for mennesker på flukt.

Les mer om Ukraina