Hazina, 37, helping her youngest child, 4-year-old Lolo, wash her hands. Lolo is developmentally disabled and cannot walk, but Hazina has not received any assistance to address Lolo’s special needs. Photo: NRC/Christian Jepsen
Les billedteksten Mor og barn i Flyktningleiren Domiz, nord i Irak. Bilde: Flyktninghjelpen/Christian Jepsen

Vårt arbeid i Irak

En av de mest komplekse humanitære krisene i verden i dag, utspiller seg i Irak. Millioner av irakere er internt fordrevet. Samtidig har hundretusener av syrere flyktet inn i landet.

Så mange fikk hjelp i 2017

106.853
Mennesker fikk utdanning
119.645
Mennesker fikk husly
767.716
Mennesker fikk hjelp gjennom leirdrift
43.057
Mennesker fikk rettshjelp
853.647
Mennesker fikk vann og sanitærtjenester

Humanitært overblikk 

De siste årene har det vært en klar økning i antall mennesker på flukt i Irak.Av de mer enn 5,8 millioner irakerne som har flyktet fra hjemmene sine siden 2014,lever over to millioner fortsatt på flukt.  

Over tre millioner irakere har returnert til hjemstedene sine. Humanitære organisasjoner tror at mange har returnert for tidlig, under utrygge forhold eller ufrivillig. Mange har returnert til områder som mangler grunnleggende infrastruktur og muligheter for levebrød, eller hvor det fortsatt finnes eksplosiver. De som returnerer risikerer at hjemstedet ikke er trygt, at lokalsamfunnet ikke tar dem godt imot,at de ikke lenger har et sted å bo eller gå på skole. Mange mangler identitetspapirer. 

2018 forventes det at over åtte millioner mennesker i Irak vil trenge humanitær hjelpEtter at myndighetenes militære operasjoner mot IS tok slutt, har den irakiske regjeringen møtt nye utfordringer for å sikre en inkluderende gjenoppbygging- og forsoningsprosess som kan sørge for varig fred. 

Flyktninghjelpens arbeid 

Vi hjelper internt fordrevne irakere, syriske flyktninger og vertssamfunn i Ninewa, Dohuk, Erbil, Salah Al-Din, Kirkuk, Bagdad, Sulaymaniyah og Anbar. Vi hjelper mennesker som nylig har blitt drevet på flukt, mennesker som har levd på flukt i årevis og mennesker på flukt i fjerntliggende områder som er vanskelig å nå frem til. 

I 2017 vi utvidet vi programmene våre over hele Irak for møte de store behovene som følge av at mange mennesker ble drevet på flukt, særlig i Anbar-området, rundt Kirkuk og i Mosul. Vi bistår med rent vann og sanitæranlegg, utdanning, leirdrift og rettshjelp.  

Slik jobber vi i Irak:

Les om vårt arbeid på våre engelske nettsider

Landfakta

Totalt antall som har flyktet fra landet:
635.185
Totalt antall som har flyktet til landet:
290.710
Totalt antall internt fordrevne:
2.648.000
Nye flyktninger fra landet i 2017:
79.743
Nye flyktninger til landet i 2017:
10
Nye internt fordrevne i 2017:
1.379.000
Kilder: FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og Flyktninghjelpens senter for internt fordrevne (IDMC). Tallene er fra inngangen til 2018.