Les billedteksten En mann som har flyktet fra Sada'a, til Harf Sufian. Bilde: Flyktninghjelpen

Vårt arbeid i Jemen

Jemen er en av verdens verste humanitære kriser. Det startet som en lokal konflikt, men har utviklet seg til en maktkamp mellom andre land i regionen.

Så mange fikk hjelp i 2017

8.114
Mennesker fikk utdanning
377.536
Mennesker fikk matsikkerhet
50.930
Mennesker fikk husly
325.951
Mennesker fikk vann og sanitærtjenester

Humanitært overblikk  

En militærkoalisjon ledet av Saudi-Arabia har kjempet mot den iransk-støttede Houthi-bevegelsen i Jemen siden 2015, etter at den væpnede gruppen tok kontroll over hovedstaden Sana og avsatte president Abdrabbuh Mansour Hadi. I november 2017 innførte koalisjonen en blokade av havnene i Jemen for å hindre våpentilførsel til Houthi-bevegelsen. Dette har også blokkert forsendelser av mat og medisiner. Økonomisk kollaps har ført til stans i lønnsutbetalinger og forårsaket økte matvarepriser i Jemen. Millioner av mennesker mangler nå sikker tilgang til mat, og det er utbredt fare for hungersnød. 

Mer enn 14 millioner jemenitter mangler rent drikkevann, noe som har ført til massive kolerautbrudd. Nesten 2.000 helsestasjoner har blitt ødelagt av flyangrep og bakkekamper, og helsetilbudet er svært begrenset. Sanas internasjonale flyplass har vært stengt siden august 2016, noe som har gjort det umulig for jemenitter å forlate landet for å få medisinsk hjelp i utlandet. 

Flyktninghjelpens arbeid 

I Jemen kjøper vi varer og ansettefolk lokalt for å støtte systemene som allerede finnes i de lokalsamfunnene vi jobber i. 

Krisen forverres av ødelagt infrastruktur, svak økonomi og byråkratiske begrensninger, som gjør det vanskeligfor humanitære organisasjoner som Flyktninghjelpen å nå ut med livreddende hjelp til de mangeinternt fordrevne i landet 

Slik jobber vi i Jemen: 

Les om vårt arbeid på våre engelske nettsider

Landfakta

Totalt antall som har flyktet fra landet:
48.195
Totalt antall som har flyktet til landet:
280.692
Totalt antall internt fordrevne:
2.014.000
Nye flyktninger fra landet i 2017:
6.024
Nye flyktninger til landet i 2017:
2.723
Nye internt fordrevne i 2017:
160.000
Kilder: FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og Flyktninghjelpens senter for internt fordrevne (IDMC). Tallene er fra inngangen til 2018.