Les billedteksten En mann som har flyktet fra Sada'a, til Harf Sufian. Bilde: Flyktninghjelpen

Vårt arbeid i Jemen

Jemen er en av verdens verste humanitære kriser. Pågående konflikt, forverring av økonomien og sammenbrudd i offentlige tjenester har ført til at 20 millioner jemenitter har behov for humanitær hjelp og beskyttelse.

Landfakta

Totalt antall som har flyktet fra landet:
48.195
Totalt antall som har flyktet til landet:
280.692
Totalt antall internt fordrevne:
2.014.000
Nye flyktninger fra landet i 2017:
6.024
Nye flyktninger til landet i 2017:
2.723
Nye internt fordrevne i 2017:
160.000
Kilder: FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og Flyktninghjelpens senter for internt fordrevne (IDMC). Tallene er fra inngangen til 2018.

Humanitært overblikk  

En militærkoalisjon ledet av Saudi-Arabia har kjempet mot den iransk-støttede Houthi-bevegelsen (Ansar Allah) i Jemen siden 2015, etter at den væpnede gruppen tok kontroll over hovedstaden Sana og avsatte president Abdrabbuh Mansour Hadi.

I november 2017 innførte koalisjonen en blokade av havnene i Jemen for å hindre våpentilførsel til Houthi-bevegelsen. Dette har også blokkert forsendelser av mat og medisiner. Økonomisk kollaps har ført til stans i lønnsutbetalinger og forårsaket økte matvarepriser i Jemen. 20 millioner mennesker, to tredjedeler av Jemens befolkning, mangler nå sikker tilgang til mat, og det er utbredt fare for hungersnød. Hele 24 millioner jemenitter er avhengige av nødhjelp for å overleve.

Mer enn 14 millioner jemenitter mangler rent drikkevann, noe som har ført til massive kolerautbrudd. Tusenvis av helsestasjoner har blitt ødelagt av flyangrep og bakkekamper, og helsetilbudet er svært begrenset. Sanas internasjonale flyplass har vært stengt siden august 2016, noe som har gjort det umulig for jemenitter å forlate landet for å få medisinsk hjelp i utlandet.

En avtale om våpenhvile ble inngått mellom partene i konflikten 18. desember 2018. Selv om angrepene har minsket i havnebyen Hodeidah, har angrepene økt i intensitet andre steder i landet, og den politiske situasjonen forblir usikker.

Så mange fikk hjelp i Jemen i 2018

18.541
mennesker fikk utdanning
480.964
mennesker fikk matsikkerhet
93.510
mennesker fikk husly
30.855
mennesker fikk rettshjelp
232.988
mennesker fikk vann og sanitærtjenester

Flyktninghjelpens arbeid

I Jemen kjøper vi varer og ansetter folk lokalt for å støtte systemene som allerede finnes i de lokalsamfunnene vi jobber i.

Krisen forverres av ødelagt infrastruktur, svak økonomi og byråkratiske begrensninger, som gjør det vanskelig for humanitære organisasjoner som Flyktninghjelpen å nå ut med livreddende hjelp til de mange internt fordrevne i landet.

Støtt vårt arbeid for mennesker på flukt.