En mann som har flyktet fra Sada'a, til Harf Sufian. Foto: Flyktninghjelpen

Vårt arbeid i Jemen

Jemen er en av verdens verste humanitære kriser. Pågående konflikt, økonomisk krise og kollaps i offentlige tjenester har gjort at 24 millioner jemenitter nå er avhengige av humanitær hjelp og beskyttelse.

 

Humanitært overblikk

Jemen er nå verdens største humanitære krise. Seks år med ødeleggende krig, økonomisk krise og kollaps i offentlige tjenester har gjort at 24 millioner jemenitter nå er avhengige av humanitær hjelp og beskyttelse for å overleve. Hjem, gårder, sykehus, skoler og vannsystemer er ødelagte. Ti millioner mennesker, en tredjedel av befolkningen, står på randen av hungersnød. I tillegg har Jemen siden 2018 stått overfor det verste kolerautbruddet i nyere tid.

Den akutte humanitære situasjonen i Jemen er en menneskeskapt katastrofe. Stockholmavtalen i 2018 gav håp om bedring, men prosessen har siden da stoppet opp. Ytterligere konflikt sør i landet førte til slutt til undertegnelsen av en fredsavtale i november 2019. Til tross for en midlertidig nedtrapping av konflikten og flere våpenhviler mot slutten av samme år fortsetter kampene, og over 3,5 millioner jemenitter har måttet flykte fra hjemmene sine.

Den politiske situasjonen er fremdeles ustabil, og det er ventet at den økonomiske krisen vil bil verre. Det er ingen tvil om at videre støtte fra det internasjonale samfunnet vil være avgjørende for de 80 prosentene av befolkningen som er avhengig av den hjelpen for å overleve.

 • 54.972
  mennesker fikk utdanning
 • 597.146
  mennesker fikk matsikkerhet
 • 73.413
  mennesker fikk husly
 • 25.216
  mennesker fikk hjelp gjennom leirdrift
 • 116.546
  mennesker fikk rettshjelp
 • 257.221
  mennesker fikk vann og sanitærtjenester

 

Flyktninghjelpens arbeid

Flyktninghjelpen i Jemen hjelper de som har måttet flykte fra hjemmene sine, vertssamfunnene som huser dem, og de som vender tilbake for å gjenoppbygge livene sine.

Vi er ofte en av de første organisasjonene som er til stede etter en krise.

Vi bidrar ikke bare med nødhjelp, men vi arbeider for å få på plass varige løsninger, blant annet gjennom å yte starthjelp til å skape et levebrød. Vi kjøper varer og ansetter folk lokalt for å støtte systemene som allerede finnes i de lokalsamfunnene vi jobber i.

Den pågående konflikten, stadige byråkratiske begrensninger, og nå også Covid-19-pandemien, forverrer krisen og gjør det vanskelig for humanitære organisasjoner som Flyktninghjelpen å nå ut med livreddende hjelp til de mange internt fordrevne i landet.

Støtt vårt arbeid for mennesker på flukt.

Les mer om Jemen