Mazen Naim, NRC's advocacy and communications officer in Gaza, on the roof of his house in Beit Hanoun
Photo: Karl Schembri/NRC
Les billedteksten Mazen Naim jobber for Flyktninghjelpen og ser utover Beit Hanoun, Gaza. Foto: Karl Schembri/Flyktninghjelpen

Vårt arbeid i Palestina

I Palestina lider rundt 4,9 millioner palestinere som følge av langvarig okkupasjon.

Humanitært overblikk 

Rundt 4,9 millioner palestinere lider under en langvarig okkupasjon hvor de nektes grunnleggende menneskerettigheter. I 2018 var vi vitne til en kraftig forverring av den humanitære situasjonen i Palestina.

Palestina består av to områder, Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem, og Gazastripen. Områdene er under israelsk kontroll, og innbyggerne blir nektet grunnleggende menneskerettigheter.

Fattigdom, arbeidsledighet og matmangel har økt i Gaza, hvor befolkningen lider under en blokade som fører til at de har ekstremt begrenset tilgang til varer og tjenester og liten eller ingen mulighet til å bevege seg utenfor området. Det har også vært en markant økning i palestinske dødsfall som følge av demonstrasjonene under Den store returmarsjen. Majoriteten av de to millioner menneskene i Gaza er avhengige av en stadig minskende internasjonal nødhjelp.

I område C på Vestbredden og i Øst-Jerusalem fører økt bosetting, ødeleggelse og konfiskering av palestinsk eiendom samt tvangsutkastelser til økt press på sårbare palestinske samfunn, inkludert beduinflyktninger som risikerer å bli tvangsutkastet fra hjemmene sine.

I Øst-Jerusalem er om lag en tredel av de 330.000 palestinske innbyggerne i fare for å bli isolert fra byen. Årsaken er forsøk på å tilpasse lover som vil kunne endre Jerusalem sine grenser. Denne lovgivningen kan også føre til at bosetningsområder blir inkludert i Jerusalem.
 

Så mange fikk hjelp i Palestina i 2018

37.867
mennesker fikk utdanning
1.336
mennesker fikk husly
154
mennesker fikk hjelp gjennom leirdrift
28.580
mennesker fikk rettshjelp
718
mennesker fikk vann og sanitærtjenester

Flyktninghjelpens arbeid 

Vi beskytter og bistår palestinerne på flukt eller som risikerer å måtte flykte, i Gaza og på Vestbredden, inkludert i Øst-Jerusalem.

Vi gir juridisk rådgivning for å fremme menneskerettigheter, og vi sørger for husly, rent vann, sanitæranlegg og utdanning til palestinere. Vi støtter tilgang til kvalitetsutdanning, og hjelper samfunn med å forberede seg og respondere på kriser.

Vi er forkjempere for rettighetene til palestinere på flukt nasjonalt og globalt.
 

Støtt vårt arbeid for mennesker på flukt.

Les mer om Palestina