Les billedteksten Ghada (12) har flyktet til Damaskus fra den krigsherjede byen Homs. Her går hun på skole i samfunnshuset Beit al Mahaba, som betyr «kjærlighetens hus» på arabisk. Flyktninghjelpen støtter samfunnshuset med læremateriell og utdanning av lærere. Foto: Karl Schembri/Flyktninghjelpen

Vårt arbeid i Syria

Endret 13. jan 2017
Etter nesten syv år med krig i Syria, trenger 13,1 millioner mennesker humanitær hjelp. I et land lagt i ruiner er Flyktninghjelpen tilstede på bakken, der vi gir nødhjelp som redder liv.

Så mange fikk hjelp i 2016

35.593
Mennesker fikk utdanning
116.632
Mennesker fikk matsikkerhet
273.853
Mennesker fikk husly
3.228
Mennesker fikk rettshjelp
332.288
Mennesker fikk vann og sanitærtjenester

Humanitært overblikk 

Syv år etter starten på krigen i Syria har 13,1 millioner mennesker i landet behov for humanitær hjelp. Til tross for såkalte nedtrappingsavtaler, fortsetter volden å ramme utallige sivile. 

I Syria er 1,75 millioner barn for tiden ute av skolen, og én av fire skoler har blitt skadet eller ødelagt. Offentlige registre over hele landet har blitt ødelagt, og tilgangen til sivil dokumentasjon er kraftig redusert. 

Rundt 7,2 millioner mennesker i Syria har ikke sikker tilgang på mat. Matvareprisene er fem ganger høyere enn før krigen brøt ut i 2011, og mange mennesker sliter med å betale for basisvarer.  Det høye antallet mennesker på flukt fører til overbefolkning og stigende husleie i noen områder. Over en million mennesker søker tilflukt på skoler, i offentlige bygninger, moskeer eller leirer. 

Omkring 6,5 millioner syrere har søkt tilflukt i andre land, de fleste av dem i nabolandene. Svært få har våget å dra tilbake til Syria. Så lenge en politisk løsning uteblir, fortsetter syrere å bære byrdenav de pågående konfliktene.  

Flyktninghjelpens arbeid 

Flyktninghjelpen er én av bare noen få organisasjoner som jobber over hele Syria. Omringet av den intense konflikten jobber vi for å gi nødhjelpog langsiktig bistand til mennesker i nød. 

Vi er forkjempere for at humanitære organisasjoner skal få uhindret tilgang til mennesker i Syria, slik at hjelpen kommer frem. Vi arbeider for å forebygge usikre og for tidlige returer til og i Syria, og jobber for økt humanitær finansiering til krisen 

Slik jobber vi i Syria:

Les om vårt arbeid på våre engelske nettsider

 

Landfakta

Totalt antall som har flyktet fra landet:
6.455.404
Totalt antall som har flyktet til landet:
589.410
Totalt antall internt fordrevne:
6.784.000
Nye flyktninger fra landet i 2017:
907.400
Nye flyktninger til landet i 2017:
664
Nye internt fordrevne i 2017:
2.911.000
Kilder: FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) og Flyktninghjelpens senter for internt fordrevne (IDMC). Tallene er fra inngangen til 2018.