Ghada (12) har flyktet til Damaskus fra den krigsherjede byen Homs. Nå går hun på skole i samfunnshuset Beit al Mahaba, som betyr «kjærlighetens hus» på arabisk. Flyktninghjelpen støtter samfunnshuset med materiell og utdanning av lærere. Foto: Karl Schembri/Flyktninghjelpen

Vårt arbeid i Syria

Etter åtte år med krig i Syria, trenger 13 millioner mennesker humanitær hjelp. I et land langt i ruiner er Flyktninghjelpen tilstede på bakken, der vi gir nødhjelp som redder liv.

 

Humanitært overblikk 

Åtte år etter starten på krigen i Syria har 13 millioner mennesker i landet behov for humanitær hjelp.

I Syria er 6,2 millioner mennesker på flukt i sitt eget land. 2,1 millioner barn går ikke på skolen, og omfattende ødeleggelser av sivile registre har redusert tilgangen til nødvendige identitetsdokumenter.

I 2018 var vi vitne til betydelige endringer i territoriell kontroll. Et flertall av de fordrevne er nå avhengige av organisasjoner med base i Damaskus for å få hjelp. Mange lever i ødelagte bygninger med begrenset tilgang til grunnleggende tjenester. Nordøstlige og nordvestlige Syria er fortsatt ustabilt. Russland/Tyrkia-avtalen i Idlib er skjør, og utsiktene for en amerikansk tilbaketrekning i 2019 vekker bekymringer for humanitær tilgang i fremtiden.

Flyktninghjelpen erkjenner at mange deler av Syria nå har nådd en større grad av stabilitet, og at folk flest ønsker å vende hjem og gjenoppbygge livene sine. Det er likevel viktig å presisere at mange av de rådende årsakene til at folk flyktet vedvarer. Det internasjonale samfunnet kan bidra til å bedre disse.
 

 • 45.757
  mennesker fikk utdanning
 • 70.772
  mennesker fikk matsikkerhet
 • 127.603
  mennesker fikk husly
 • 138.261
  mennesker fikk rettshjelp
 • 423.228
  mennesker fikk vann og sanitærtjenester

 

Flyktninghjelpens arbeid 

Flyktninghjelpen dekker behovene til alle dem som er rammet av konflikt, inkludert internt fordrevne, flyktninger, vertssamfunnene og de som har vendt hjem. Omringet av den intense konflikten jobber vi for å gi nødhjelp og langsiktig bistand til mennesker i nød.

Vi er forkjempere for at humanitære organisasjoner skal få uhindret tilgang til mennesker i Syria, slik at hjelpen kommer frem. Vi arbeider for å forebygge usikre og for tidlige returer til og i Syria, og jobber for økt humanitær finansiering til krisen.

Støtt vårt arbeid for mennesker på flukt.

Les mer om Syria