Les billedteksten Ghada (12) har flyktet til Damaskus fra den krigsherjede byen Homs. Her går hun på skole i samfunnshuset Beit al Mahaba, som betyr «kjærlighetens hus» på arabisk. Flyktninghjelpen støtter samfunnshuset med læremateriell og utdanning av lærere. Foto: Karl Schembri/Flyktninghjelpen

Vårt arbeid i Syria

Endret 13. jan 2017
Etter åtte år med krig i Syria, trenger 13 millioner mennesker humanitær hjelp. I et land lagt i ruiner er Flyktninghjelpen tilstede på bakken, der vi gir nødhjelp som redder liv.

Så mange fikk hjelp i 2016

35.593
Mennesker fikk utdanning
116.632
Mennesker fikk matsikkerhet
273.853
Mennesker fikk husly
3.228
Mennesker fikk rettshjelp
332.288
Mennesker fikk vann og sanitærtjenester

Humanitært overblikk 

Åtte år etter starten på krigen i Syria har 13 millioner mennesker i landet behov for humanitær hjelp. Til tross for såkalte nedtrappingsavtaler, fortsetter volden å ramme utallige sivile.

I Syria er 6,2 millioner mennesker på flukt i sitt eget land. 2,1 millioner barn går ikke på skolen, og omfattende ødeleggelse av sivile registre har redusert tilgangen til nødvendige identitetsdokumenter.

I 2018 var vi vitne til betydelige endringer i territoriell kontroll. Et flertall av de fordrevne er nå avhengige av organisasjoner med base i Damaskus for å få hjelp. Mange lever i ødelagte bygninger med begrenset tilgang til grunnleggende tjenester. Nordøstlige og nordvestlige Syria er fortsatt ustabilt. Russland/Tyrkia-avtalen i Idlib er skjør, og utsiktene for en amerikansk tilbaketrekning i 2019 vekker bekymringer over fremtiden for humanitær tilgang.

Flyktninghjelpen erkjenner at mange deler av Syria nå har nådd en større grad av stabilitet, og at folk flest ønsker å til slutt vende tilbake og gjenoppbygge livene sine. Det er likevel viktig å presisere at mange av de rådende årsakene til at folk flyktet vedvarer. Det internasjonale samfunnet kan bidra til å bedre disse. 

Flyktninghjelpens arbeid 

Flyktninghjelpen dekker behovene til alle dem som er rammet av konflikt, inkludert internt fordrevne, flyktninger, vertssamfunnene og de som har vendt hjem.

Vi er én av bare noen få organisasjoner som jobber over hele Syria. Omringet av den intense konflikten jobber vi for å gi nødhjelp og langsiktig bistand til mennesker i nød. 

Vi er forkjempere for at humanitære organisasjoner skal få uhindret tilgang til mennesker i Syria, slik at hjelpen kommer frem. Vi arbeider for å forebygge usikre og for tidlige returer til og i Syria, og jobber for økt humanitær finansiering til krisen 

Slik jobber vi i Syria:

Les om vårt arbeid på våre engelske nettsider

 

Landfakta

Totalt antall som har flyktet fra landet:
6.455.404
Totalt antall som har flyktet til landet:
589.410
Totalt antall internt fordrevne:
6.784.000
Nye flyktninger fra landet i 2017:
907.400
Nye flyktninger til landet i 2017:
664
Nye internt fordrevne i 2017:
2.911.000
Kilder: FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) og Flyktninghjelpens senter for internt fordrevne (IDMC). Tallene er fra inngangen til 2018.