
- Folk sover på gata, på stranda, i parker, noen i telt og noen uten, sier Trine Utne, som er ekspert på beskyttelse av barn.
- Vi passer på de mest utsatte, for eksempel barn og andre sårbare mennesker som trenger ekstra beskyttelse. Vi deler ut soveposer til barna og matter som folk kan sove på mens de venter på den obligatoriske registreringen, slik at de kan reise videre til fastlandet, forteller Burkan, som til daglig jobber som prosjektleder innen vann og avløp i Nittedal kommune.
Begge to er lånt ut til FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR). Trine Utne er stasjonert på øya Kos, mens Abdel Burkan bistår FN på øya Lesvos.
Til tross for mange triste skjebner treffer Burkan også folk han blir imponert over.
- Jeg er imponert over engasjementet hos lokalbefolkningen. Vi har en del frivillige på øya, både turister og lokale, som samler inn klær og kjøper ting. Det gjør stort inntrykk på meg, forteller han.
Desperat situasjon
- Flyktningene er hyggelige folk i en fortvilt situasjon. De er på desperat jakt etter informasjon om hvordan prosessen for registrering og reisedokumenter er. Vi forsøker å bistå dem med informasjon etter beste evne, sier Utne.
Hun jobber med å forbedre mottakssystemet for flyktninger, slik at FN kan holde oversikt over dem som ankommer og hvilken hjelp de får. Det er store behov for hjelp til flyktninger og migranter som ankommer Kos.
- Det er mange nasjonaliteter her, men de fleste er syrere som håper å reise videre til Tyskland og andre nordeuropeiske land. I mellomtiden hjelper flyktningene hverandre. En lokal forening kalt «Kos solidaritet» gjør en fantastisk jobb med å dele ut mat, bleier og annet nødvendig utstyr, sier Utne.
Sterke historier
Rett før avreisen til Hellas leste Burkan rapporter i nyhetene om at en båt med flyktninger hadde forlist på veien til Hellas. Det han ikke visste var at han snart kom til å befinne seg midt i det – menneskene som overlevde forliset hadde kommet til Leros. Mange var svært traumatiserte av hendelsen.
- De fortalte at alle hadde kjempet for å holde seg flytende. En mannlig passasjer hadde gitt flytevesten sin til to kvinner som holdt på å drukne. Mannen overlevde ikke uten vesten. Han druknet, sier Burkan.
Flyktningene fortalte også Burkan om de som befant seg under dekk og ikke kom seg ut før båten sank.
Som medlemmer av Flyktninghjelpens beredskapsstyrke NORCAP måtte de dra ut på kort varsel, men de er begge godt trent til å håndtere situasjonen de nå står oppe i. Burkan har også erfaring fra tidligere oppdrag på Sri Lanka, i Darfur, Gaza og Jordan som kommer godt med.
- Man blir ikke immun, men man vet hvordan man takler slike ting, sier han.
(Faktaboks):
NORCAP
Per 7. oktober er 222 personer på oppdrag i 54 land. 17 er på oppdrag for å avhjelpe flyktningkrisen i Europa.