Azraq flyktningleir er klar for åpning

Publisert 28. apr 2014
AMMAN / Azraq, Jordan - 100 kilometer øst for hovedstaden Amman er en ny leir for syriske flyktninger bygget av FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), den jordanske regjeringen og humanitære partnere. Leiren ligger nær den lille byen Azraq - «Azraq» betyr blå på arabisk - og spenner over 15 kvadratkilometer.

Åpningen av Azraq leir kommer som en konsekvens av at Zaatari-leiren nord i Jordan nå er nær sin fulle kapasitet med rundt 100 000 flyktninger. Flyktninghjelpen ønsker åpningen av Azraq velkommen, da den vil gi det internasjonale samfunnet større mulighet til å tilby jordanske myndigheter konkret støtte i å tilby beskyttelse og nødhjelp til et stadig økende antall syriske flyktninger i Jordan.

Utviklet ny modell for husly 

De tøffe værforholdene i Azraq og dens avsidesliggende plassering i Jordanørkenen gjorde det nødvendig med nye løsninger for husly til flyktninger i leiren. Om sommeren kan temperaturene komme over 40 grader, og vindhastighetene over 80 km/t. Flyktninghjelpen har derfor utviklet en ny modell for husly, i samarbeid med UNHCR og jordanske myndigheter. Telt vil alltid være en løsning for å tilby husly til flyktninger i krisesituasjoner, men den nye huslykonstruksjonen som prøves ut i Azraq gir enda bedre beskyttelse og er et mer holdbart alternativ under ørkenforhold.

Den nye husly-modellen gir flyktningfamilier beskyttelse mot vær og vind i Azraq. Konstruksjonen på 4x6 meter er bygget av sink og metall og har plass til at flyktninger kan tilberede egne måltider. Husly-løsningen bygges av jordanske firmaer og tar i brukt lokale byggematerialer. Løsningen gir dermed positive ringvirkninger for den lokale økonomien. Huslyene kan settes opp på tre timer og forventes å kunne holde i mer enn tre år med minimalt med vedlikehold. Dette betyr at løsningen er bærekraftig og svært kostnadseffektiv i fluktkriser som varer over lengre tid. Oppgraderinger av husly, som ytterligere isolasjon og ekstra gulv, vil utføres av syriske beboere i leiren, og dermed gi muligheter for at syriske flyktninger kan skaffe seg et levebrød i leiren.

UNHCR vil ha om lag 5000 husly klare innen Azraq åpner, inkludert 1750 bygget av Flyktninghjelpen. Disse vil huse de første 30 000 flyktningene som ankommer leiren.

Flyktninghjelpen gir beskyttelse til syriske flyktninger i Jordan

Flyktninghjelpen vil fortsette sitt arbeid for å gi hjelp og beskyttelse til syriske flyktninger i Jordan, og vil tilby mange av de samme tjenestene som tilbys i Zaatari i den nye Azraq-leiren. Dette inkluderer støtte til flyktninger som ankommer leiren i form av mottakssentre og nødhjelp som tepper, madrasser og kjøkkenutstyr. Flyktninghjelpen vil også ha utdannings- og ungdomsprogrammer i leiren for å kunne tilby barn og ungdom en normal hverdag i leiren. I tillegg til programmer i flyktningleirer i Jordan har Flyktninghjelpen mye aktivitet utenfor leirene, i lokalsamfunn som tar i mot syriske flyktninger i nord-Jordan. Her gis støtte i form av husly, informasjon og rådgivning til sårbare syriske flyktninger, i tillegg til støtte til jordanske vertssamfunn.