Historisk appell for Syria

Pressemelding|Publisert 18. des 2014
- Krigen i Syria er den største og verste fordrivelsen av menn, kvinner og barn på over en generasjon, sa generalsekretær Jan Egeland under fremleggelsen av en historisk nødhjelpsappell i Berlin i dag. Appellen på 50 milliarder kroner er den største for et enkeltland noensinne.

De 50 milliarder kronene vil kunne gi bistand til rundt 18 millioner mennesker i nød i Syria og nabolandene i 2015.

Blant disse er fem millioner syriske barn som er rammet av borgerkrigen i hjemlandet.

- Den bitre realiteten denne vinteren er at vi vil svikte millioner inne i Syria og i nabolandene uten ekstraordinær innsats, sa Jan Egeland i sin tale til det internasjonale donormøtet for Syria i Berlin i formiddag.

Over halvparten av Syrias folk lever nå i ekstrem fattigdom. Av disse befinner flere millioner seg i områder i Syria som er sterkt preget av borgerkrigen som nå nærmer seg sitt femte år.

Generalsekretær Jan Egeland representerte syriske og internasjonale humanitære organisasjoner da rekordappellen ble lansert i dag, sammen med FNs høykommissær for flyktninger, António Guterres, FNs nødhjelpskoordinator Valerie Amos og nestleder i FNs utviklingsprogram, Gina Casar.

- Syriakrisen er en ekstraordinær utfordring som krever ekstraordinær respons. Altfor lenge har vi sviktet det syriske folk midt i den verste krigen i vår generasjon. 2015 må bli det året da vi omsider yter beskyttelse og hjelp til de som er fanget i kryssilden, sier Jan Egeland.

- Fordrivelsen og den ekstreme nøden som krigen i Syria forårsaker er ikke bare en fare for de syrerne som rammes. I ytterste konsekvens vil det også påvirke fremtiden for våre egne barn her hjemme, sier Egeland.