– Alle må gjøre sitt i kampen mot ebola

Andreas Stensland|Publisert 08. okt 2014
–Jeg er spent, men ikke særlig redd, sier Hassan Srour. I dag setter logistikeren fra Flyktninghjelpens beredskapsstyrke NORCAP kurs for Liberia der han skal bidra i kampen mot døds-viruset.

Hassan Srour har unnagjort de siste forberedelsene til sin avreise til ebolarammede Vest-Afrika. I dag reiser logistikeren fra NORCAP – Flyktninghjelpens beredskapsstyrke – til Geneve for to dager med kursing. Fredag lander han i Liberia, landet som er hardest rammet av ebolaepidemien.

De neste tre månedene skal han bidra med sin kompetanse til Verdens helseorganisasjon (WHO). I Lofa-området, på grensen til Sierra Leone, skal han ha ansvaret for innkjøp og transport av varer og utstyr, sette opp vann- og sanitærsystemer og lagertelt. I likhet med resten av NORCAPs ikke-medisinske personell er hans oppgave å legge til rette for helsearbeidere og sørge for at deres arbeid har størst mulig effekt.

Da han fikk telefonen fra Flyktninghjelpen var ikke Hassan et øyeblikk i tvil om at han skulle dra.

–Ebola har blitt en internasjonal trussel. Vi har alle ansvar for å bidra, sier han til NTB. 48-åringen er klar over risikoen han tar.

–Jeg er ikke blind. Men jeg har et helt land med ressurser bak meg i tilfelle noe skulle skje. Jeg vet hva jeg skal gjøre og stoler 100 prosent på opplæringen jeg får, sier Srour.

Organisasjonen han skal jobbe for, Verdens Helseorganisasjon, har hovedansvaret for Ebola-responsen i regionen og har utviklet et veikart for hvordan dette målet skal nåes. Kort fortalt går det ut på å stanse spredningen av epidemien og på lengre sikt nasjonale helsemyndigheter, nasjonale og internasjonale organisasjoner og lokalsamfunn for å unngå nye epidemier i fremtiden.

Styrker FN

Norsk-libaneseren har lang erfaring som hjelpearbeider. I 16 år har han jobbet for Røde Kors, og siden 2010 har han vært en del av beredskapsstyrken NORCAP. Dette oppdraget blir trolig tøffere enn noe annet han har vært med på.

–Det er mange flere enn de smittede som er hardt rammet av krisen – kvinner som skal føde, etterlatte, barn som ikke får gå på skole, sier Srour, som mener langt flere nordmenn burde melde seg til tjeneste.   

–Her i Norge har vi mange mennesker med mye kompetanse. Det er ikke bare penger inne i bildet, sier han.

Siden 1. august har NORCAP mottatt 116 henvendelser fra FN organisasjoner i Vest Afrika. Flesteparten av henvendelsene har kommet fra Liberia, Guinea og Sierra Leone.
Fra WHO, UNICEF, verdens matvareprogram og IOM.