1600 migranter omkommet

Pressemelding|Publisert 20. apr 2015
Flyktninghjelpen ønsker Regjeringens forslag om å sende et sivilt skip til Middelhavet velkommen, men ber om at redningsskipet kommer på plass i god tid før 1. august.

- Den nye flyktningtragedien i Middelhavet er utilgivelig fordi den var ventet, sier generalsekretær Jan Egeland til NTB.

Mer enn 700 personer antas omkommet etter at en båt med migranter sank utenfor Libyas kyst i helgen. Til sammen frykter man at mer enn 1600 personer har mistet livet i forsøket på å krysse Middelhavet og ta seg inn til Europa hittil i år.

– Dette er en varslet katastrofe. Dette sa vi ville skje i fjor høst, vi sa det i vinter og har gjentatt det i vår at Norge og andre land må stille redningsskip til rådighet i Middelhavet. Nå dør det tusenvis i det havet nordmenn bruker som sitt feriehav. Handlingslammelsen er utilgivelig, sier Egeland til NTB.

Redningsskip

Flyktninghjelpen har bedt om at Norge sender skip og redningspersonell til Middelhavet.

Italia har på grunn av mangel på støtte fra andre europeiske land, avsluttet redningsoperasjonen Mare Nostrum, som i fjor reddet mer enn 150.000 migranter fra å drukne.

Det høye antallet mennesker som har mistet livet i et forsøk på å komme seg over Middelhavet og til Europa hittil i år, viser manglene ved dagens grenseoperasjon.

- Det er på tide at vi gjenoppretter redningskapasiteten til Mare Nostrum – denne gangen som en kollektiv europeisk innsats, mener Egeland.

Frykter flere dødsfall

Mer enn 221.000 migranter tok seg i fjor inn i Europa ved å krysse Middelhavet, mer enn tre ganger så mange som året før. Den stadig forverrede situasjonen i Syria, kombinert med urolighetene på Afrikas horn, tyder på at tallet vil fortsette å øke. Flyktninghjelpen frykter nye drukningstragedier de nærmeste ukene og månedene.

- Regjeringene i Europa har ingen tid å miste. De må opprette en skikkelig redningsoperasjon øyeblikkelig, sier Egeland.