Nisreen and her husband were Palestinian Refugees in Syria (PRS). They settled in a Palestinian camp in Lebanon in 2012. Nisreen cannot forget the day when they had to leave their home in Syria. Their daughter Saly was born in Lebanon. They received support from the Norwegian Refugee Council to obtain her birth registration.

NRC/Felipe Jacome
Les billedteksten Nisreen er palestiner fra Syria og har vært flyktning i Libanon siden 2012. Datteren Saly ble født i Libanon, og fikk hjelp av Flyktninghjelpen til å bli registrert. Foto: Flyktninghjelpen/Felipe Jácome

Jeg er her og jeg eksisterer

Rayane Abou Jaoude |Publisert 06. mar 2015
Fødselsattester kan være vanskelig å få tak i for barn født av syriske flyktninger i Libanon. Flyktninghjelpen jobber for å sette fokus på barnas rett til å eksistere, også på papiret.

Fotoserien med tittelen "Jeg er her og jeg eksisterer" viser portretter av flyktninger fra Syria og deres barn født i Libanon. 

Fotografiene gir et glimt inn i betydningen av fødselsregistrering, en prosess som sikrer barnets rett til en juridisk identitet. 

Samer flyktet fra Syria i 2013. Det har vært vanskelig å få registrert fødselen til sønnan Khaldoun fordi Samer og kona ikke har bevis på at de er gift. Flyktninghjelpen hjelper familien med å skaffe ekteskapsattest så de kan registrere sønnens fødsel. Foto: Flyktninghjelpen/Felipe Jácome

For tiden er nær 1,2 millioner syrere registrert som flyktninger i Libanon, men det reelle antallet er betydelig høyere. For deres barn som er født i Libanon er tilgang på en juridisk identitet en evig utfordring, begrenset av mangel på nødvendig dokumentasjon, begrensede økonomiske ressurser eller utilstrekkelig informasjon om prosessen. 

Når et barns fødsel forblir uregistrert, gjør det at det blir vanskeligere å få tilgang til grunnleggende tjenester som helse og utdanning, og barnet risikerer å bli statsløst, noe som for mange betyr et liv uten rettigheter.

Zaynab (18) flyktet fra Homs til Libanon for ett og et halvt år siden. Datteren Fida er nå tre måneder gammel, men fødselen er ennå ikke registrert fordi Fidas foreldre ikke har ekteskapsattest. Flyktninghjelpen jobber for å skaffe dem ektekapsattest. Foto: Flyktninghjelpen/Felipe Jácome

Flyktninghjelpen hjelper foreldre som har flyktet fra konflikten i Syria med å registrere fødslene til sine babyer som er født i Libanon. Arbeidet gjøres gjennom bevisstgjøring, juridisk informasjon og juridisk rådgivning.

– Hver måned møter vi hundrevis av flyktningfamilier som nylig har eller vil snart bli foreldre. De er ofte bekymret for hvordan de skal kunne betale for helsetjenester eller husleie, og vil forståelig nok ikke alltid prioritere fødselsregistrering, sier Dalia Aranki, juridisk  rådgiver i Flyktninghjelpen.

– Flyktninghjelpen hjelper familier med å registrere fødslene til sine barn i Libanon, slik at de får en fødselsattest som gir barnet en juridisk identitet, som vil være avgjørende for resten av livet deres. Til tross for utfordringene som syriske flyktninger møter, fortsetter de å planlegge og håpe på en framtid for sine barn, sier Aranki.

Fotografiene ble tatt i Nord-Libanon og Bekaa-dalen av den kritikerroste dokumentarfotografen Felipe Jácome.

Les Flyktninghjelpens rapport “Birth Registration Update – The Challenges of Birth Registration in Lebanon for Refugees from Syria.”