Young boys attend class in temporary tents at the Norwegian Refugee Council (NRC) funded school at Gulan refugee camp in Gurbuz District of Khost Province, Afghanistan. Approximately 3,400 families are now living in the camp after fleeing their homes in North Waziristan when the Pakistani Military mounted an offensive in June, 2014 against militant groups such as the Taliban that use the region as a base to mount attacks from.
Photo: Andrew Quilty / Oculi for Norwegian Refugee Council
Flyktninghjelpen gav i fjor over 500.000 barn i konfliktområder utdanning. Her fra en skole drevet av Flyktninghjelpen i et midlertidig telt for internt fordrevne i Khost-provinsen i Afghanistan tidligere i år. Foto: Andrew Quilty/Flyktninghjelpen

150.000 kroner til barn på flukt!

Hanne Eide Andersen|Publisert 19. okt. 2015
Hero Norge gir 150.000 kroner til Flyktninghjelpens arbeid, øremerket utdanningsprogrammer for barn på flukt fra krig.

- Heros arbeid handler om å gjøre en ny fremtid mulig. Utdanning gir håp for fremtiden, og for flyktninger og asylsøkere er fremtiden det viktigste, sier administrerende direktør i Hero Norge, Tor Brekke, om valget av formål.

- Utdanning er nøkkelen til god integrering og samfunnsdeltakelse i et nytt hjemland. Det er også en vesentlig faktor når opprinnelseslandet skal gjenreises etter krig og ustabilitet.

Som en av Norges største, private asylmottakdrivere er Hero Norge også sterkt involvert i å håndtere den siste tidens økning i flyktninger til Europa.  

- Hele vår organisasjon er i akuttmodus, forteller Brekke.
- Det opplever vi på mange måter at også hele befolkningen er. Sterke inntrykk fra TV og aviser har åpnet manges øyne for den krisen som utspiller seg. Vi får veldig mange henvendelser fra privatpersoner og bedrifter som ønsker å gjøre en innsats for asylsøkerne i mottak. Det er også stor forståelse og mye velvilje i norske kommuner.

Hero Norge har drevet asylmottak i Norge siden 1987 og tilbyr tjenester som dekker de fleste faser for flyktninger og innvandrere, heri både ankomst, mottaksopphold, bosetting og integrering på arbeidsmarkedet. De har i dag 800 ansatte som jobber med å ta godt imot de mange nyankomne asylsøkerne til Norge.

- Midt i krisen opplever vi veldig mye medmenneskelighet og innsatsvilje. Det er mange sterke historier og arbeidet i asylmottak kjennes dypt meningsfullt. Det aller viktigste fremover blir å tenke nytt om integrering og bosetting. Rundt 70 prosent av de som nå kommer til Norge har beskyttelsesbehov og får oppholdstillatelse, påpeker Brekke.

Hero har tatt initiativ til metodeutvikling i form av selvbosetting, bedre norskopplæring og arbeidstrening under mottaksoppholdet.

- Asylmottak må være et klasserom og ikke bare et venterom. Disse menneskene må ikke bli sittende i årevis i asylmottak. De har noe å bidra med og de må få lov til å bidra. De må bli bosatt raskt og få komme i gang med sine liv i norske kommuner, sier Tor Brekke.

- Tusen takk til Hero Norge for denne flotte gaven. Vi er veldig glade for at de løfter blikket også utover Norges landegrenser, og vil bidra til vårt arbeid for flyktninger i nærområdene på denne måten, sier næringslivsansvarlig i Flyktninghjelpen, Annicken Saxlund.