The Sahela border crossing between Syria and the Kurdistan region of Iraq. When the border reopened in August 2013, more than 33,000 refugees crossed in just five days. Photo credit: NRC/Christian Jepsen September 2013
Foto: Christian Jepsen/NRC

Ny dugnad for syriske flyktninger

Kristine Grønhaug|Publisert 09. sep 2015
De elleve organisasjonene som i vår stod sammen og krevde flere syriske kvoteflyktninger og mer støtte til Syria og nabolandene har lagt frem nye forslag til hva Norge bør gjøre i nærområdene, Europa og på hjemmebane.

Lokalene var fulle og medieoppbudet stort. Hele ti organisasjoner i tillegg til Den Norske Kirke var samlet i dag for å kreve felles innsats for flyktningene. Amnesty International, Kirkens Nødhjelp, Røde Kors, Norsk Folkehjelp, NOAS, redd Barna, Caritas Norge, Atlas alliansen, Care, Den norske kirke og Flyktninghjelpen oppfordret Frivillighets-Norge og den enkelte til å delta for å sikre at den innsatsen vi ser i dag også blir langvarig:

- Europa og Norge utfordres nå på sin gjestfrihet. Vi må møte strømmen av de hjemløse som banker på våre dører. Alle kan gjøre noe. Vi må gi pusterom, vennskap, omsorg og håp til flyktningene. Det er vårt ansvar for våre medmennesker, sa preses i Den norske kirke, Helga Haugland Byfuglien. 

Generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland sa at hjelpeorganisasjonene i Syria og landene rundt nå opplever at de på grunn av mangel på penger må kutte i matrasjonene til syriske flyktninger. I dag gjentok organisasjonene kravet fra tidligere i år om en tredobling av midlene til i Syria og landene rundt. Det vil si 3 milliarder kroner på neste års statsbudsjett.

- Flyktningkrisen er toppen av et isfjell som ikke smelter. Det vokser hver dag. Vi må hjelpe nå, men det er viktig at vi også hjelper langsiktig. Slik at mennesker får håp, sa generalsekretær Anne-Marie Helland fra Kirkens Nødhjelp. 

Generalsekretær Liv Tørres fra Norsk Folkehjelp, sa blant annet:
- Kommunene må ta i mot flere flyktninger. Vi må også vurdere pålegg ovenfor kommunene når det gjelder dette. 

De følgende forslag ble lagt fram på pressekonferansen:

  • Norge må bevilge 3 milliarder til Syria og nabolandene i neste års statsbudsjett:
    Økningen fra i år på 1,75 milliarder må hentes utenfor bistandsbudsjettet, gitt den ekstraordinære globale flyktningsituasjonen  
  • Alle må bidra til den nasjonale dugnaden for syriske flyktninger:
    Frivillighets-Norge og den enkelte må delta og bidra. Kommunene må legge til rette for bosetting av flere flyktninger. Vi trenger alternative bosettingsmodeller – som selvbosetting og pålegg til kommunene, slik at flyktningene ikke blir sittende årevis på vent i statlige mottak.  
  • Norge må ta aktiv del i en felles europeisk innsats for syriske flyktninger
    Vi må følge Tysklands eksempel og ikke returnere syrere til landet de først kom til i Europa. Europa må ta et felles ansvar for humanitær assistanse og bosetting av flyktningene i Europa.      

For spørsmål og kommentarer bes pressen kontakte organisasjonenes respektive pressekontakter.

Flyktninghjelpens pressetelefon: +47 90 56 23 29