Les billedteksten Til tross for mange triste skjebner treffer Burkan også folk han blir imponert over. - Jeg er imponert over engasjementet hos lokalbefolkningen. Vi har en del frivillige på øya, både turister og lokale, som samler inn klær og kjøper ting. Det gjør stort inntrykk på meg, sier han. Foto: NORCAP

Passer på de sårbare

Guri Romtveit|Publisert 22. sep 2015
Hver dag kommer det rundt 200 flyktninger til den greske øya Leros. - Vi passer på barn og andre sårbare mennesker som trenger ekstra beskyttelse, forteller norske Abdel Burkan fra Flyktninghjelpens beredskapsstyrke.

Til daglig jobber han som prosjektleder innen vann og avløp i Nittedal kommune. Nå er han utsendt fra Flyktninghjelpens beredskapsstyrke til FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) på Leros. UNHCR koordinerer hjelpearbeidet for flyktningene på øya. De gir også nødhjelp som soveposer til barn og matter som folk kan sove på mens de venter på den obligatoriske registreringen så de får reise videre til fastlandet. 

Burkan jobber mye med å forbedre hjelpearbeidet på øya. 

- I dag har vi vært hos ordføreren på Leros, som gav klarsignal til at det kan bygges flere toaletter. Det er veldig viktig å yte humanitær hjelp med verdighet, og da er det viktig med gode vann- og sanitærforhold, forteller han.

Rett før avreisen til Hellas leste Burkan rapporter i nyhetene om at en båt med flyktninger hadde forlist på veien til Hellas. Det han ikke visste var at han snart kom til å befinne seg midt i det – menneskene som overlevde forliset hadde kommet til Leros. Mange var svært traumatiserte av hendelsen.

- De fortalte at alle hadde kjempet for å holde seg flytende. En mannlig passasjer hadde gitt flytevesten sin til to kvinner som holdt på å drukne. Mannen overlevde ikke uten vesten. Han druknet, sier Burkan. 

Flyktningene fortalte også Burkan om de som befant seg under dekk og ikke kom seg ut før båten sank.

- Kvinnene jeg traff husker fortsatt skrikene. Det sitter dypt, sier Abdel. 

Som medlem av Flyktninghjelpens beredskapsstyrke NORCAP er Abdel godt trent til å håndtere situasjonen han nå står oppe i. Han har også erfaring fra tidligere oppdrag på Sri Lanka, i Darfur, Gaza og Jordan som kommer godt med.

- Man blir ikke immun, men man vet hvordan man takler slike ting, sier han.