Civilian houses destroyed by air strikes in Sana'a.

Photo: Karl Schembri/NRC
Les billedteksten Fredsforhandlingene i Jemen er på bristepunktet, og millioner av jemenitter lever under stadige angrep og blir tvunget på flukt fra hjemmene sine. Foto: Flyktninghjelpen/Karl Schembri

500 dager med konflikt har bragt Jemen til bristepunktet

Endret 08. aug 2016
500 dager er gått siden konflikten i Jemen eskalerte. 8 av 10 har i dag behov for humanitær hjelp og over to millioner er fordrevet fra sine hjem. De pågående fredsforhandlingene er nå inne i en kritisk fase.

Fredsforhandlingene mellom partene er nok en gang i ferd med å bryte sammen og sende landet inn i en stadig større katastrofe det vil ta tiår å rette opp.

– Jemens skjebne ligger i hendene til forhandlingspartene, som skulle ha komme til enighet om en fredsavtale sist helg. Partene er selv ansvarlige for den lidelsen de har skapt og for å få en slutt på den. Kun en inkluderende avtale kan bidra til å bryte denne meningsløse voldssyklusen. De har feilet i 500 dager, og tiden de har på å stanse katastrofen, før den blir uopprettelig, er nå i ferd med å løpe ut, sier Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland.

De siste 500 dagene

  • har over 6.500 mennesker blitt drept, rundt halvparten sivile.
  • har 32.000 mennesker blitt skadet.
  • har åtte av ti jemenitter – 21 millioner mennesker – behov for humanitær hjelp.
  • har nesten tre millioner jemenitter flyktet, og over to millioner er fremdeles på flukt. To av tre internt fordrevne har vært på flukt i ti måneder eller lenger.
  • har over 14 millioner jemenitter ikke hatt tilgang på nok mat, og over halvparten av dem er alvorlig underernærte.
  • har nesten 20 millioner mennesker ikke hatt tilgang på rent vann.
  • har over 14 millioner jemenitter ikke hatt tilgang til helsehjelp.
  • har en saudiarabisk handelsblokade forverret Jemens allerede skjøre økonomi og ført til massiv inflasjon og prisøkning.

Verden lukker øynene

– Til tross for det høye antallet sivile som er rammet av konflikten, har verden lukket øynene for lidelsene, sier Flyktninghjelpens landdirektør i Jemen, Syma Jamil. – For innbyggerne i Jemen blir situasjonen stadig verre, og er nå uholdbar. De vil ikke kunne klare å holde ut mye lenger, advarer Jamil.

I tillegg til volden har en pågående handelsblokade ødelagt landets økonomi og gjort millioner av jemenitter avhengige av humanitær hjelp.

Verden har lukket øynene for lidelsene.
Syma Jamil, Flyktninghjelpens landdirektør i Jemen

De fleste som er drevet på flukt bor sammen med slektninger eller andre familier eller de leier bolig. Mange har brukt opp det lille de hadde av oppsparte midler før konflikten og mangler penger til mat, helsehjelp og utdanning. Nesten 350.000 mennesker har søkt tilflukt i kollektive sentre i forlatte bygninger som skoler og sykehus. Andre har måttet sove under åpen himmel. Andre har ingen steder å dra og har valgt å bli boende hjemme, selv om de utsettes for bombeangrep.  

Bor i utbombede hus

Amal Mahyoob fra Lahj er enke og mor til en 13 år gammel gutt. Hun er én av millioner av mennesker som ikke har noe annet valg enn å bli i det utbombede huset sitt. Hun bor i ett av de områdene som er hardest rammet av kampene, men hun har ingen steder å dra, og bor nå i det ene rommet i huset som står igjen. Hun ber til Gud om at familien skal overleve. Naboen hennes, Saddah Abdoh Al Hajj, har kommer tilbake til det delvis ødelagte huset sitt, fordi hun ikke har noe annet sted å bo. 55-åringen ble truffet av granatsplinter under et flyangrep og fikk benet ødelagt.

– Jeg frykter at hjemmet mitt vil bli truffet av flyangrep igjen, sier Saddah.

På tross av de desperate forholdene, har responsen på krisen i Jemen vært sørgelig lav. Av de 15 milliarder norske kronene som trengs til Jemens humanitære respons har kun en fjerdedel av pengene blitt finansiert så langt.

Flyktninghjelpen i Jemen

Flyktninghjelpen har gitt livreddende hjelp til mennesker på flukt i Jemen siden 2012.

Vi hjelper med husly, rent vann, mat og utdanning. Der det lokale markedet er trygt og fungerende, bidrar vi til gjenoppbygging.

Husly

Vi jobber for å forbedre levekårene til familier som flykter fra konflikten, såvel som de som reiser hjem og finner husene sine i ruiner. Vi bygger husly som beskytter mot vær og vind, og som gir privatliv og verdighet.

Vi jobber for å:
• Gi nødly og nødhjelpspakker til de som flykter.
• Forbedre og oppgradere husly for dem som bor i vertsamfunn.
• Forbedre og oppgradere husly for å skape trygge omgivelser for dem som bor i offentlige bygg, som skoler.

Vann og sanitær

Vi arbeider side om side med lokalsamfunnet for å sørge for at vann er lagret og håndtert på en trygg måte.

Vi jobber for å:
• Frakte rent vann i lastebiler for å nå fram til mennesker i nød.
• Bygge og reparere vanntanker.
• Dele ut bøtter for trygg lagring av vann, i tillegg til såpe og andre hygieneartikler.
• Bygge latriner.
• Fremme god hygiene.

Matsikkerhet

Selv der det finnes mat, må en hel familie jobbe for å få råd til å kjøpe det. Matprisene har skutt i været det siste året. Vi hjelper dem som rammes av akutt matmangel, og samarbeider med lokalsamfunn slik at jemenitter kan gå tilbake til å være selvgående.

Vi jobber for å:
• Dele ut mat.
• Gi pengestøtte til familier.
• Gi startkapital og opplæring til unge og kvinnelige entreprenører.
• Gi opplæring i matsikkerhet og landbruk.
• Jobbe med samfunn langs kysten for å hjelpe fiskeindustrien.

Utdanning

Fortsatt er 1.600 skoler stengt i Jemen. Til sammen står 2,2 millioner barn utenfor skolen. Vi gir barn og ungdom tilgang til kvalitetsutdanning, og utstyrer ungdom med ferdighetene de trenger for å velge en annen vei enn vold.

Vi jobber for å:
• Utstyre ungdom med faglige ferdigheter, livsferdigheter, og lese- og regneferdigheter.
• Gi ungdom styrken de trenger for å bli produktive medlemmer av lokalsamfunnet.
• Gi opplæring i ferdigheter som snekring, muring, elektrisk installasjon og skreddersøm.

Les mer om vårt arbeid i Jemen her.