Mohammad (22) er en av mange syriske flyktninger som bor i Zaatari flyktningleir, Jordan. For å tjene penger selger han bønner i hovedgaten, «Champs Elysses». Foto: Flyktninghjelpen/Hussein Amri.

Vinter i Zaatari flyktningleir

Av: John Cutliffe and Dara Masri|Publisert 10. feb 2016
Vinteren har kommet til Zaatari i Jordan. Noen står i klynge rundt et bål for å holde varmen, mens andre pakker seg inn i varme klær. Gjørme, vann og kalde temperaturer skaper utfordringer for menneskene i leiren

Mohammad selger varme bønner fra en handlevogn i en av hovedgatene i flyktningleiren Zaatari.  

- I kveld kommer snøen, sier 22-åringen mens han trekker hetten godt over hodet.

Værvarselet forrige uke spådde snø i flere områder av Jordan, og de syriske flyktningene i leiren gjør seg klar for enda en kald vinter.

Mohammads hettejakke er en del av hjelpen til dem som bor i leiren. Slik kan flyktningene holde seg varme i vinter. UNHCR og Flyktninghjelpen har delt ut vinterklær til mer en 79.000 syrere i Zaatari.

Temperaturene kryper ned til under to grader om kvelden og to syrere står tett sammen rundt et bål utenfor den hvite teltduken som utgjør hjemmet deres.  

- Her gjør vi plass til hele familien, sier Omar, mens han stikker en pinne inn i bålet for å flytte på det glødende kullet.

I tillegg til å dele ut både vinterklær og gass til varmeovner, gir Flyktninghjelpen og UNHCR også kontanter til beboerne. Pengene kan de bruke til å gjøre hjemmene sine klare for vinteren.

De kaller den «Champs Elysses», hovedgaten i Zaatari. I Zaatari er «Champs Elysses» vanligvis full av folk som handler, mange vil ha Mohammads varer, eller kjøpe Shawarma i de lokale dagligvarehandlene, men ikke i dag. Ikke i dette været.

Regn gjør det vanskelig for folk å bevege seg ute. Arbeidere jobber med å fjerne vann fra de tett befolkede områdene. Det gjør det lettere for menneskene å bevege seg i gatene og få tilgang til blant annet Mohammads salgsbod. Flyktninghjelpen står klare til å rykke ut dersom det blir krise.

Til tross for at Flyktninghjelpen fortsetter å dele ut verdikuponger, kontanter og vinterklær til alle som bor i leiren, er menneskene her fortsatt ekstra sårbare for både kulde, gjørme, regnvann og dårlig vær.