Les billedteksten Flyktninghjelpen deler ut pakker med mat, rent drikkevann og vinterpakker til nylig internt fordrevne familier fra Anbar. Bilde: Flyktninghjelpen/Irak

Sivile fanget i Ramadi

Elisabeth Koek og Becky Bakr Abdulla|Publisert 18. jan 2016
- Familier er fanget inne i Ramadi uten noen sjanse til å flykte, sier Flyktninghjelpens programrådgiver i Bagdad, Salah Noori. De siste ukenes militære operasjoner for å gjenerobre statlig kontroll av Ramadi har ført til at hundrevis av sivile er fanget i kryssilden.

Ramadi, som er hovedstaden i Anbar-provinsen i Irak, har vært kontrollert av bevæpnede opposisjonsgrupper siden april 2014. Den 22. desember 2015 begynte de irakiske sikkerhetsstyrkene (ISF) en militæroffensiv. ISF distribuerte brosjyrer over hele byen, og anbefalte folk å forlate hjemmene sine. Kun 178 familier klarte å flykte for å komme seg i sikkerhet.

- De få familiene som har klart å rømme fra kampene, forteller oss at sivile unngått å forlate byen på grunn av frykten for å bli angrepet eller holdt som gisler, sier Noori.

Flyktninghjelpen er til stede i Habaniya, en by som ligger cirka 16 kilometer sør-øst for Ramadi, og gir umiddelbar hjelp til nylig fordrevne irakere.

- De fleste av de få familiene som har klart å flykte fra Ramadi, består av kvinner og barn. Noen av dem er skadet, mens andre fortsatt er i sjokk. De har kun de klærne de hadde på seg når de flyktet, siden de måtte etterlate alle sine eiendeler i Ramadi. Mange har ikke engang identifikasjonsdokumenter med seg, forteller Arkan Mahir, som jobber med kriserespons i Flyktninghjelpen.

Mahir og resten av Flyktninghjelpens team jobber dag og natt for å skaffe mat, vann, hygieneartikler, tepper, matter, varmeovner og madrasser til de som flykter fra Anbar-provinsen.

- De menneskene vi har møtt forteller oss om en farlig flukt fra Ramadi. De har risikert livene sine for å komme seg i sikkerhet. Mange gjemte seg bak bygninger og inne i hus i flere dager under flukten. Alt for å beskytte seg selv og sine barn fra kampene, sier Mahir.

Noen familier har klart å unnslippe de pågående militære operasjonene, men de fleste er fortsatt fanget i Ramadi uten mulighet til å søke sikkerhet.

 

Noen familier har klart å unnslippe de pågående militære operasjonene, men de fleste er fortsatt fanget i Ramadi uten mulighet til å søke sikkerhet. Bilde: Flyktninghjelpen/Irak

Informasjon fra Ramadi tyder på at den humanitære situasjonen raskt forverres, med mangel på mat, drikkevann og grunnleggende helsetjenester. Flyktninghjelpen oppfordrer alle parter i konflikten til å respektere internasjonal humanitær rett og til å anerkjenne de humanitære behovene til sivilbefolkningen i Ramadi. Videre må trygge ruter ut av Ramadi bli sikret, slik at sivile kan komme seg til sikkerhet og få tilgang til hjelp.