Rekordmange på flukt fra krigen i Jemen

Publisert 22. mar 2016
Opptrapping av krig og blokade i Jemen har resultert i enorm nød, og den største fordrivelsen av sivile i landets historie. 2,4 millioner mennesker er nå på flukt fra krigen, hvilket er en seksdobling på ett år.

Siden mars 2015 har regionens fattigste land, Jemen, blitt presset til randen av katastrofe. I dag har 82 prosent av befolkningen behov for humanitær hjelp. Nærmere 48 prosent av Jemens befolkning har ikke lenger tilgang på rent vann og trygge sanitærforhold. Totalt er 19,3 millioner mennesker berørt av krigen.

Nærmere 3000 mennesker har mistet livet siden mars i fjor og 35000 mennesker blitt rapportert såret. 

- Mens verden ser en annen vei, har de siste tolv månedene med kamper presset en hel nasjon ned i avgrunnen, sier Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen. - De pågående kampene og blokaden har forårsaket fordrivelse, sult, og lidelse uten sidestykke, likevel har verdens ledere lukket øynene for denne krisen.

Den allerede vanskelige tilværelsen i Jemen har blitt mye verre i løpet det siste året. Mer enn halvparten av befolkningen i landet, omtrent 14,4 millioner mennesker, sliter med å få tak i nok mat til sine familier og minst 7,6 millioner går sultne til sengs hver kveld. Nesten ti millioner mennesker har ikke tilgang på rent vann og trygge sanitærforhold. Antall barn uten skolegang har doblet seg det siste året og ligger på 3,4 millioner. 

Mens behovet for humanitær bistand har eksplodert, har muligheten til å nå ut med humanitær hjelp blitt vanskeligere. Hjelpeorganisasjoner står ovenfor en usikker situasjon der alle parter i konflikten gir dem begrenset tilgang. Humanitær hjelp er fortsatt utsatt eller blokkert, og finansiering av bistand til Jemen er en stor utfordring. Mens behovene stiger, har kun elleve prosent av behovet for midler på 1,8 milliarder USD, I følge FNs appell, så langt blitt finansiert. Flyktninghjelpen oppfordrer regionale myndigheter og regjeringer med innflytelse til å presse partene i konflikten til å vedta en permanent våpenhvile og en politisk løsning på krisen.

- I denne menneskeskapte krisen er vi i de humanitære organisasjonene nektet ressurser og tilgang for å kunne møte det store behovet i Jemen. Regjeringer som skal fremme fred, har i stedet brakt mer elendighet til hverdagen for millioner av sivile i Jemen, sier Egeland.

- Partene og deres støttespillere er ansvarlige for dødsfallene og lidelsene som nå er ute av kontroll. Det er deres plikt å finne veien videre for å forhandle om fred og en inkluderende politisk løsning. I mellomtiden må alle landområder, havområder, og luftrom gjøres tilgjengelige slik at sivile i Jemen kan få tilgang til sårt tiltrengt nødhjelp.  

 

Klikk her for faktaark