Mennesker leter etter slektningene sine i Khazar leir, hvor over 1000 personer har flyktet fra Tub Zawa utenfor Mosul. Foto: Wolfgang Gressmann/Flyktninghjelpen

Avgjørende for Iraks fremtid

Flyktninghjelpen|Publisert 02. nov. 2016
Irakiske styrker har gått inn Mosul, og Flyktninghjelpen advarer om at dette vil være avgjørende ikke bare for 1,2 millioner Irakere, men for hele landet.

– Siden operasjonen i Mosul startet for noen uker siden har vi sett tusener av mennesker som har flyktet fra hjemmene sine, familier som har blitt splittet, sårede sivile og flere som har blitt drept av snikskyttere eller eksplosiver, sier Flyktninghjelpens landdirektør i Irak, Wolfgang Gressmann.

– Vi forbereder oss på det verste. 1,2 millioner sivile liv er i fare og Iraks fremtid står på spill.

– Mennesker i Mosul og nærliggende områder har levd i et nådeløst og skremmende mareritt i to og et halvt år. Vi er alle ansvarlige for å få en slutt på dette.  

Mennesker fanget inne i Mosul og tusener fordrevet fra nærliggende landsbyer trenger sårt mat, vann og medisiner. I de neste timene og dagene, når kampene trappes opp i Mosuls gater, vil det bli enda vanskeligere å nå de som trenger humanitær hjelp.

Siden militæroperasjonen startet den 17.oktober, har 18.000 irakere flyktet fra hjemmene sine. Mange har flyktet til nyåpnede leirer for fordrevne. Leirene fylles raskt opp og kan på nåværende tidspunkt ikke huse mer enn 54.000 mennesker, men flere leirer settes opp. Siden militæroperasjonen startet har Flyktninghjelpen støttet mer enn 6.270 kvinner, menn og barn med nødhjelp, utdanning og psykososiale tilbud.

– Utover akutt nødhjelp til sivilbefolkningen, har landene involvert i militæroperasjonen også et ansvar for Iraks fremtid, sier Gressmann.

– Vi må investere i barna i Irak ved å gi dem barndommen tilbake og sørge for en fremtid de kan glede seg over, slik at de kan legge bak seg dette mørke kapittelet med grufullhet og forsømmelse.