Les billedteksten Aqeela Asifi er afghansk flyktning i Pakistan. Hun bor i en flyktningleir i Punjab-provinsen sammen med mann og barn. Her har hun jobbet som lærer for afghanske flyktningbarn de siste 23 årene. Asifi ble tildelt UNHCRs Nansenprisen i 2015. Foto: Sebastian Rich/Flyktninghjelpen

– Den viktigste investeringen vi kan gjøre

Pressemelding|Publisert 06. okt 2016
–Regjeringen skal ha honnør for at de fortsetter å øke støtten til global utdanning. Det gir barn i kriser beskyttelse og det er nøkkelen til et verdig liv. Det er den viktigste investeringen vi kan gjøre, sier avdelingsleder i Flyktninghjelpen Arvinn Gadgil.

Regjeringen foreslår rekordhøy satsning på global utdanning i sitt forslag til statsbudsjett som ble lagt fram torsdag. Dette vil føre til at flere barn som vokser opp på flukt og i krig- og konfliktområder vil få en utdanning. I øyeblikket er 36,5 millioner barn og unge i konfliktområder frarøvet muligheten til å gå på skole.

Det legges også opp til økte bevilgninger til nødhjelp. Det er viktig på et tidspunkt hvor verden står overfor den største fluktkrisen siden andre verdenskrig.

– Globalt så har støtten til nødhjelp ikke økt i takt med behovene. Vi har aldri vært bedre i stand til å hjelpe, likevel får ikke et stort antall mennesker i nød den hjelpen de trenger. Forslaget til statsbudsjett er et skritt i riktig retning, men det er behov for et sjumilssteg, sier Gadgil.

Han håper at de økte resursene rettes mot underfinansierte kriser som ofte faller utenfor medias søkelys.

Videre mener Flyktninghjelpen at Norge har mulighet til å gjøre mer på hjemmebane.

– Færre asylsøkere enn man hadde regnet med kom til Norge i 2016. Dette mener vi åpner for at man kan ta imot flere kvoteflyktninger. Helt konkret har vi foreslått 500 flere neste år. Det bør være gjennomførbart, sier Gadgil.

Han sammenfatter Flyktninghjelpens reaksjon på forslaget til statsbudsjett slik:

– Vi gir terningkast 6 for bevilgningen til global utdanning, terningkast 4 for økningen til humanitært arbeid, og terningkast 2 for manglende ambisjoner når det gjelder å ta imot kvoteflyktninger til Norge, på et tidspunkt hvor vi har mulighet til å gjøre langt mer, sier Gadgil.

Mediekontakter

Alvhild Strømme, Medierådgiver, Telefon: +47 97 19 27 77

Tiril Skarstein, Medierådgiver , Telefon: +47 90 56 92 87