Da kulde og snø rammet flyktningleiren til Khalsa, ble datteren hennes syk. Foto: Sam Tarling/Flyktninghjelpen

Kalde netter i Midtøsten

Eline Anker|Publisert 03. nov. 2016
– Vi har vann i teltet og barna mine er syke, fortalte Khalsa vinteren  for snart to år siden. Flyktningleiren hun bodde i ble full av gjørme, da stormen Zina rammet Libanon og Irak i januar 2015.

Med stormen kom også minusgradene og snøen. Slik var forholdene i fjor – og året før. Nå står vinteren for døren igjen i Libanon, Jordan og Irak, hvor flere millioner syriske flyktninger har søkt tilflukt.

Khalsa flyktet med barna sine fra kampene i Syria til Bekaadalen i Libanon og fortalte hvordan vintrene kan være.

– Vi kler på barna våre så godt vi kan, men på morgenkvisten og om natten er det iskaldt. Om vinteren må vi hele tiden måke bort snøen som legger seg på teltene våre, fortalte hun.

Vinteren i Midtøsten kan være tøff, med isende vind og snøvær som mange nordmenn kan kjenne seg igjen i. Da stormen rammet Bekaadalen sist, falt det mer enn 25 centimeter snø.
 

Vann inn i teltene

Mange bodde i telt eller i uferdige bygninger som mangler vinduer og dører. Uten oppvarming og gode klær ble nettene veldig kalde vinteren for to år siden. Bakken var ofte frossen, og når snøen smeltet, trengte vann inn i teltene. Familier sov på treplanker som ble lagt på bakken i teltene – senger fantes nesten ikke.

I Bekaadalen delte Flyktninghjelpen ut presenninger og trestokker, slik at flyktningene kunne forsterke teltene sine. I verste fall kunne teltene nemlig kollapse under all snøen.

Deler ut tepper og klær

I Irak var det også kaldt vintervær. Flyktninghjelpens medarbeider Nazeer Omer delte ut vinterpakker til mange som frøs.

– Det er tøft å se hvordan flyktningbarna lider. Selv mine egne barn blir kalde i dette været. Se for deg hvordan det er for familier som er direkte utsatt for vær og vind som trenger seg inn i de uferdige bygningene, sa Omer.

Vinterpakkene som Flyktninghjelpen deler ut kan inneholde tepper, klær, gulvmatter, ovner og presenninger.

Vi deler også ut penger til sårbare familier, som bor i uformelle bosettinger utenfor flyktningleirer. Slik kan flyktningene som har mistet alt, selv kjøpe det de trenger for å holde seg varme og overleve vinteren uten å bli syke.

Over én million syrere har flyktet til Libanon. I Irak er 3,3 millioner på flukt i sitt eget land. I regionen er over 14,5 millioner mennesker fordrevet på grunn av konflikten i Syria, og konflikten ser ikke ut til å løse seg med det første.

Snøen må måkes bort fra teltet slik at det ikke renner vann inn. Foto: Sam Tarling/Flyktninghjelpen