-Livet var ikke noe godt der. Det var ikke noe mat og ingen penger, sier Sabiha Abdullah Qadir (85) from Tal Afar. Foto: Alan Ayoubi, Flyktninghjelpen

Enorme behov for sivile på flukt fra Tal Afar

Publisert 30. aug. 2017
Den irakiske regjerningen har kunngjort at byen Tal Afar er tatt tilbake fra IS, men hundretusener av sivile er fremdeles på flukt i området, uten et hjem å vende tilbake til.

– Under offensiven var tusenvis av familier på flukt strandet med pålagte begrensinger på deres bevegelsesfrihet. Vi håper at dagens nyheter vil bety at de får bevege seg fritt igjen, så de kan vende hjem og starte den lange prosessen med å komme seg på beina, sier Flyktninghjelpens landdirektør i Irak, Heidi Diedrich.

– Det første som må på plass er trygghet og sikkerhet. Vi har sett i tidligere operasjoner at selv etter at områder er tatt tilbake fra IS så fortsetter ofte volden, legger hun til.

Over 3 millioner mennesker er nå på flukt fra konflikter i Irak. Én tredjedel av disse kommer fra Tal Afar eller Mosul og er blitt tvunget på flukt i løpet av de siste ni månedene. Mens mange har dratt tilbake til sine hjem i Øst-Mosul, forteller mange på flukt fra Vest-Mosul at de ikke har noe å vende tilbake til. Selv om militæroperasjonen for å ta tilbake Tal Afar var kort, har den rukket å fordrive over 40.000 mennesker siden april.

Det er spådd at så mange som 1,5 millioner mennesker på flukt i Irak kommer til å dra tilbake til sine hjem i løpet av de neste seks månedene. Enhver retur til opprinnelsesområder må foregå på et trygt, frivillig og informert grunnlag, og dette kan kun skje med omfattende støtte fra irakiske myndigheter.

– Vi kan ikke reise tilbake med mindre myndighetene gir oss tillatelse. I mange hjem er det satt opp feller med improviserte bomber og det er miner overalt, sier Mehmoud Mustafa, som flyktet fra Tal Afar med fire andre familiemedlemmer.

– Et av våre familiemedlemmer ble arrestert og vi aner ikke hvor han er nå. Vi vil vente på at familien skal samles igjen.

– Det finnes nesten ingen tjenester, mat, vann eller ting vi trenger for å klare oss der vi opprinnelig kommer fra, sier Sami Salih fra Tal Afar.

– I tillegg må vi få tillatelse fra regjeringen og militære styrker for å vende tilbake til våre hjem. Vi kommer til å returnere når jeg har nok penger og noe å reise hjem til. Nå har vi ingenting igjen av våre eiendeler.

En tredjedel av Iraks befolkning, 11 millioner mennesker, har behov for humanitær hjelp. Men bare 43 prosent av pengene som trengs for å dekke de mest grunnleggende behovene er dekket hittil i år.

– Det vil kreve mye tid og ressurser å bygge opp byer og landsbyer som er blitt ødelagt og skadet som følge av denne konflikten. Befolkningen kan ikke starte denne prosessen med mindre de er i sikkerhet. Når de kommer seg i trygghet må de få lov til å bevege seg fritt når og hvor de ønsker å dra, slik at de kan starte gjenoppbyggingsarbeidet, sier Diedrich.