Migranter venter på å bli sendt hjem fra et mottakssenter utenfor den libyske byen Benghazi. Bildet er tatt 2 desember 2017. Foto: AFP PHOTO / Abdullah DOMA / NTB Scanpix

Færre krysser Middelhavet

Richard Skretteberg|Publisert 06. des. 2017
Ifølge International Organization for Migration (IOM) har 164.779 migranter og flyktninger ankommet Europa sjøveien fra januar til 3. desember 2017. For Italia er det en nedgang på 32 prosent sammenliknet med samme periode i 2016.

70 prosent ankom Italia, mens resten er delt mellom Spania, Hellas og Kypros. Nedgangen har spesielt vært stor i høst etter at Italia undertegnet en avtale med Libya i august for å stanse strømmen over Middelhavet. Den italienske regjeringen beskriver dette som en stor suksess. Samtidig dokumenterer CNN  hvordan afrikanske migranter selges som slaver i Libya.

 I det kaoset som har oppstått i Libya, er flyktninger og migranter, utsatt for stor risiko ettersom det juridiske rammeverket som skulle gitt beskyttelse er svakt eller ikke-eksisterende. De forskjellige aktørene, være seg rene kriminelle, paramilitære eller utro tjenestemenn, utnytter deres sårbarhet, være seg med tanke på videre reise til Europa eller å forbli «usynlige» i Libya som illegale immigranter, sier Mads H. Almaas, som leder Flyktninghjelpens nødhjelpsteam. 

Til tross for nedgangen i antall migranter til Europa er omlag 3000 mennesker registrert druknet bare i år, ifølge en fersk rapport fra FNs høykommissær for flyktninger.

Verstingland

Dette er bare en ytterligere bekreftelse på noe mange har visst lenge. Allerede 28. februar i år offentliggjorde UNICEF en rapport som konkluderte med at Libya er «verstingland» for barn på flukt. Rapporten dokumenterer omfattende vold mot barn og kvinner på vei fra Nord-Afrika til Europa. Nesten en tredel av alle overgrep er rapportert i Libya.

EU migrasjonspolitikk har fire hovedpilarer. Disse går ut på å redusere insentivene for ulovlig migrasjon, bedre grensekontrollene, utforme en felles asylpolitikk og styrke den lovlige migrasjonen. Europeiske ledere møttes på Malta i februar 2017 for å diskutere menneskehandel og lovlig migrasjon. I forkant av møtet hadde Italia gitt 1.8 milliarder kroner til transittlandene Niger, Libya og Tunis for å styrke deres vakthold ved grensene og hindre migranter å nå europeiske strender. Møtet vedtok blant annet å styrke den libyske kystvakten for å redusere tilstrømmingen til Europa.

6000 i fangenskap

De europeiske tiltakene skaper ikke sikkerhet for de mest sårbare − migranter og flyktninger − som totalt er overgitt til sin egen skjebne. Å styrke den libyske kystvakten hindrer folk fra å drukne, men å sende tusenvis tilbake til kaotiske Libya er en svært kortsiktig løsning. Europarådet kom med en bekymringsmelding i oktober til den italienske regjeringen med spørsmål om den italienske kystvakten aktivt samarbeidet med den libyske om å stoppe migrantene.

FNs høykommissær for flyktninger har arbeidet med å gi hjelp til 14.500 flyktninger og migranter som har vært holdt innesperret av menneskesmuglere i og rundt den libyske kystbyen Sabratha. De har senere blitt overført til interneringsleire administrert av myndighetene. Det blir anslått at ytterligere 6000 fremdeles holdes fanget av smuglere og militsgrupper uten innsyn fra noen.

5000 nigerianere sendt hjem

IOM har samarbeidet med myndighetene i Nigeria for å sende nigerianske migranter som har strandet i Libya tilbake til Nigeria. Hittil i år har rundt 5000 nigerianere blitt sendt tilbake til hjemlandet. 5. desember inngikk Den afrikanske union (AU) en avtale med IOM om å sende 15.000 migranter som ønsket å komme tilbake til sine hjemland fra Libya. 

Sør for Libya ligger Niger. Landet, og spesielt byen Agadez, her vært et transittsenter for mennesker på vei mot Europa. EU har derfor trappet opp samarbeidet med myndighetene i Niger som har brukt både politi og militære for å stanse migranter og flyktninger fra å ta seg inn i Libya eller Algerie. Men også her har EU’s påstand om suksess en sterk bismak. Ifølge Organization for Migration i Niger reiser fremdeles 6000 videre fra Niger i måneden, bare at nå tvinges de til å bruke enda farligere ruter, via Tsjad. Når smuglere oppdager soldater eller politi blir migrantene/flyktningene lempet ut av kjøretøyene og etterlatt i  i ørkenen. Selv en motorstopp kan være dødelig i Sahara.

I kjølvannet av Libya-krigen

Mange av migrantene kommer fra Vest-Afrika og Sahel-området. Sahel er en enorm region som strekker seg på tvers over det afrikanske kontinentet. Den rommer flere av verdens absolutt fattigste og mest sårbare land. Landegrensene tegnet med linjal av europeiske kolonister er så porøse at de i praksis spiller liten rolle. Terrorgrupper og kriminelle nettverk har få problemer med å operere på tvers av grensene. 

Regionen har vært møtested mellom Nord-Afrikas rundt 500 millioner muslimer og de 500 millioner kristne sør for Sahara. Migrasjon har alltid pågått i dette området, men den har i stor grad blitt absorbert regionalt.

Under Gaddafi var Libya et av Afrikas rikeste land og tiltrakk seg millioner av gjestearbeidere, deriblant mange fra Sahelbeltet. Titusenvis av fattige familier levde av penger fedre og sønner sendte hjem fra Libya.