To år gamle Mazen blir overvåket på sykehuset Al Sabene i Sana'a. Moren forklarer at kusinen hennes fikk kolera, og visste derfor at hun måtte dra til sykehuset med en gang han fikk symptomer. Foto: Nuha Mohammed / NRC

Hvordan kvele en hel nasjon

Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen|Publisert 15. des. 2017

Glem VM, Trump og Brexit. Den menneskeskapte sultkatastrofen i Jemen kommer til å bli verdens største nyhetssak i 2018.

Denne kronikken ble først publisert på nettsidene til den britiske avisen The Telegraph. Den kan leses her.


For noen uker siden advarte FNs nødhjelpssjef Mark Lowcock Sikkerhetsrådet om at Jemen er på randen av en sultkatastrofe som vil bli "den største hungersnøden verden har sett på mange tiår – med millioner av ofre."

Senere meldte forskere i Famine Early Warnings Systems Network at byer som gir husly til familier på flukt kan oppleve massesult om noen få måneder. Byer som er avhengig av mattilførsel gjennom sjøveien, vil rammes først. Områder hvor underernæring allerede er utbredt, vil bli hardest rammet.

Hver uke kan vi bli vitne til at tusenvis av jemenitter dør som følge av mangel på mat og medisiner. Mennesker som i lang tid har vært fanget under kryssild og flyangrep.

Denne hungersnøden er ikke forårsaket av tørke eller dårlige avlinger. Den er utelukkende menneskeskapt, hovedsakelig av den militære koalisjonen som ledes av Saudi-Arabia, og deres langvarige blokade av Jemens havner og flyplasser. En blokade som i stillhet har blitt støttet av USA, Storbritannia og andre vestlige land.

Ingen nødhjelp kan dekke behovene som er forårsaket av blokaden i Jemen, hvor over 27 millioner mennesker er helt avhengige av matimport. Mens hjelpearbeiderne våre ble vitne til at Jemens offentlige tjenester brøt sammen, og prøvde å hindre den eksplosive spredningen av kolera, gjorde myndighetene i Sana det vanskelig for oss å komme rundt i landet med nødhjelpen.

Væpnede sammenstøt i Sana og andre områder nord i Jemen i desember gjorde at verdens største humanitære krise gikk fra vondt til verre. Som bensin på bålet er denne meningsløse nye krigen mellom gamle allierte, houthiene og landets sikkerhetsstyrker, den siste i rekken av angrep mot sivile i Jemen. Kampene terroriserer Jemens befolkning og hindrer livsnødvendig hjelp fra å nå millioner, mens hjelpearbeidere står fast i kampene.

Kollegene mine i Sana forteller meg at de ikke kan gå ut av kjellerne sine, hvor de har gått i dekning, og de når derfor ikke frem med nødhjelp til dem som trenger mat, vann, helsetjenester og utdanning. En kollega bevitnet at en tretten år gammel gutt ble drept av snikskyttere da han forsøkte å forlate huset sitt for å søke dekning et tryggere sted.

Vår humanitære innsats kan bare nå dem som er hardest rammet av de 21 millioner menneskene som trenger hjelp. Nå er til og med denne livlinen brutt.

Tallene fortsetter å vokse: Nesten 10.000 mennesker har til nå blitt drept i konflikten, og nærmere 60.000 er skadet. Hittil har rundt 3,1 millioner mennesker flyktet fra hjemmene sine. Den saudi-ledede blokaden av kommersielle varer straffer vanlige kvinner, menn og barn i Jemen for gjerninger som er begått av militære og politiske ledere.

Blokaden forverrer lidelsene fra bomber og kamper på bakken. Samtidig har en håndfull nasjoner, blant annet vestlige land på saudiarabisk side, deltatt aktivt i kulissene bak Jemens sammenbrudd. De drar nytte av salg av militære jagerfly, missiler og logistikkstøtte til Saudi-Arabia. De gir militære råd og opplæring til saudiarabiske soldater mens FN anklager koalisjonen for å treffe sivile mål og slippe bomber i tettbefolkede områder. Samtidig har Iran gitt militær og økonomisk støtte til den andre siden i konflikten.

Da jeg besøkte Jemen i mai, så jeg hvordan krigen har ødelagt hele nabolag i hovedstaden Sana. I havnebyen Hodeida fikk jeg høre at mødre var så redde at de dro barna ut av intravenøs behandling og løp i dekning så fort de hørte fly. Nå har situasjonen blitt enda verre.

Det vi ber om er enkelt: Vi trenger en øyeblikkelig våpenhvile i Nord-Jemen mellom gamle allierte som nå kjemper mot hverandre. Kampene som er del av den større konflikten mellom nord og sør må avsluttes, og FN, USA, Storbritannia og Iran må lede partene til forhandlingsbordet. Koalisjonen som ledes av Saudi-Arabia, må stanse blokaden og slippe sivile varer inn via havnene. Rivalene deres, houthiene, må slutte å blande seg inn i våre humanitære operasjoner på bakken. Vi må sørge for at hjelpen når frem til uskyldige barn, kvinner og menn før det er for sent.

Vi kan ikke være med på å bevisst kvele en hel nasjon. Jemen er allerede verdens største humanitære krise. Handler vi ikke nå, vil katastrofen bli ufattelig mye verre.

----

Jan Egeland er generalsekretær i Flyktninghjelpen og tidligere nødhjelpskoordinator i FN.