21 millioner mennesker har behov for nødhjelp i Jemen. Foto: Nuha Mohammed/Flyktninghjelpen

Situasjonen i Jemen fra vondt til verre

Publisert 04. des 2017
Mens blokaden på kommersielle varer inn til Jemen fremdeles pågår, har nye kamper i Sana og nordlige områder i landet ført til enda flere sivile tap.

Voldelige sammenstøt mellom Houthiene og Jemens dominerende politiske parti, General People’s Congress (GPC), brøt ut i Jemens hovedstad Sana og i nordlige områder på lørdag.

– Ingen er trygge i Sana for øyeblikket. Jeg hører kraftig bombing utenfor nå, og vet at de er for upresise og for mange til å sikre at noen av oss er trygge, sier Suze van Meegen, rådgiver for Flyktninghjelpen i Jemen, som har søkt ly fra kampene i en kjeller i Sana.

Humanitære operasjoner suspendert

Sammenstøt på bakken og luftangrep pågår for øyeblikket og hver side av konflikten har kontroll over forskjellige nabolag. Sivile og hjelpearbeidere er fanget midt i de livsfarlige kampene som utspiller seg i Jemen akkurat nå. 

– Jeg snakket med en kollega i dag som er fanget inne i huset sitt, som er plassert mellom to kontrollpunkter omgitt av snikskyttere. Sammen med familien har de søkt tilflukt i kjelleren som ikke har elektrisitet, hvor de hører stridsvogner som ruller utenfor, forteller van Meegen.

Humanitære operasjoner i Sana og i nordlige områder av Jemen er suspendert. Veier inn til Sana er blokkert, situasjonen på kontrollpunktene er anspent og flyplassen kan ikke nås på grunn av kampene.

– Volden virker fullstendig lammende på alle humanitære operasjoner. Vi kan ikke bevege oss utenfor husene våre. Sana er i lock-down og vi har ikke mulighet til å nå sivile med mat, vann, helsetjenester og utdanning, sier Van Meegen.

Tvinger en hel nasjon i kne

De første rapportene om konsekvensene av de seneste sammenstøtene viser at dusinvis har blitt drept og mange flere skadet, inkludert sivile. Ytterligere voldshandlinger vil ha en ødeleggende effekt på folket i Jemen, på infrastrukturen og tjenester.

– Volden som nylig har brutt ut tvinger en hel nasjon i kne. På bare noen få dager har kampene tatt og skadet sivile liv, inkludert barn. Nødvendige tjenester er stengt, og medisinsk personell har blitt tvunget til å flykte fra sine stillinger for å komme seg i sikkerhet. Dette gjør syke og skadde pasienter er enda mer sårbare, sier van Meegen. – En allerede katastrofal krise er blitt verre og hundretusener av dødsfall kan bli konsekvensen. 

Fra før har konflikten i Jemen ført til om lag 10.000 mennesker drept og nær 60.000 skadet. 3,1 millioner mennesker har flyktet, mens svimlende 21 millioner mennesker har behov for nødhjelp.

Flyktninghjelpen oppfordrer alle parter i konflikten og de som har innflytelse over dem til å arbeide for en umiddelbar våpenhvile, gjenopprette grunnleggende offentlige tjenester, løfte blokaden på kommersiell import til Hodeida havn og ta ansvar for en fredelig og bærekraftig politisk løsning.