Nyanua Tut, 8, in her home in the Protection of Civilian site for displaced people in Juba, South Sudan, August 10, 2016. ©NRC/Adriane Ohanesian
Nyanua Tut (8) bor i en leir for internt fordrevne i Sør-Sudans hovedstad Juba. Bildet ble tatt 10. august 2016. Foto: Adriane Ohanesian/Flyktninghjelpen

Sultkatastrofe i Sør-Sudan

Publisert 23. feb 2017
20. februar ble det erklært sultkatastrofe i deler av Sør-Sudan. Flyktninghjelpen jobber på spreng for å nå frem med mat og annen nødhjelp.

100.000 mennesker i Sør-Sudan er allerede rammet av sultkatastrofen, mens én million mennesker er estimert å være på randen til katastrofe.

Les mer om hva som skal til for å erklære sultkatastrofe her.

Hvis det internasjonale samfunnet ikke handler raskt for å bedre situasjonen, vil så mange som 5,5 millioner rammes av alvorlig matmangel innen juli. Flyktninghjelpen understreker behovet for økt finansiering og en samlet respons.

– Ansatte i Flyktninghjelpen jobber utrettelig for å bekjempe ekstrem sult, men hjelpeorganisasjonene klarer ikke gjøre denne jobben alene, advarer Rehana Zawar, som leder Flyktninghjelpens arbeid i Sør-Sudan.

– Våre ansattes sikkerhet og det at vi ofte ikke har hatt tilgang til de rammede områdene har gjort det vanskelig å sikre befolkningens tilgang på mat. Menneskene vi møter i disse områdene er utslitte av konflikt og flukt, og får ikke dekket de grunnleggende behovene sine. Vi oppfordrer alle nasjonale aktører og det internasjonale samfunnet til å jobbe for å få en slutt på volden, og skape ekte forandring for menneskene i Sør-Sudan, sier Zawar.

Ett av Flyktninghjelpens nødhjelpsteam deler ut mat sammen med Verdens matvareprogram i Koch-provinsen. I tillegg fortsetter prosjektene våre over hele landet, inkludert prosjekter som jobber med matsikkerhet, utdanning, husly, vann og hygiene.