Beatrice, 55, har viet 23 år av sitt liv til å jobbe med flyktninger og fordrevne. Foto: Ephrem Chiruza / NRC

— Jeg var ikke forberedt på det jeg så

Kimberly Bennett|Publisert 11. jul. 2017
DR Kongo/Kasaï Central: Flyktninghjelpens Béatrice Lusamba hadde aldri trodd at innbyggerne i hennes fredelige hjemby måtte en dag flykte fra hjemmene sine. Nå er flere hundretusen mennesker fanget i en av verdens største fluktkriser.

I byen som tidligere var hjemmet til rundt 1,9 millioner mennesker, har kamper mellom væpnede grupper tvunget hele 1,3 millioner mennesker på flukt i Kasaï-regionen. I tillegg har over ti tusen barn mistet sin tilgang til skole og utdanning.

Men Béatrice husker Kananga som en fredelig by i et land som hadde opplevd krig i flere tiår.

 På somrene da jeg hadde fri fra skolen, reiste jeg med foreldrene mine til Kananga for å besøke besteforeldrene og fetterne mine. Jeg gledet meg alltid, sier hun.

I dag jobber hun for Flyktninghjelpen med å gi livsnødvendig hjelp til menneskene som er rammet av konflikten i Kananga. Teamet hennes var et av de første på bakken i byen med et navn som betyr «et sted for fred eller kjærlighet» på lokalspråket Tshiluba.

 Ting har forandret seg så mye, sier Béatrice.

 

Noen av mine egne familiemedlemmer er så redde for å vende hjem at de desperat prøver å finne husly nær Angola, forklarer Béatrice.
Béatrice Lusamba, 55, jobber for Flyktninghjelpen i Kananga, DR Kongo.

Økonomien kollapset

Mens Béatrice vokste opp, ble økonomien i Kasaï regionen i sentral-DR Kongo stadig verre. Det en gang moderne jernbanenettet forfalt, og det ble vanskeligere å importere mat og andre varer. Da prisen på mat økte, ble også sult utbredt blant befolkningen. Samtidig forlot mange innbyggere Kananga, hovedstaden i Kasaï-Central, for å finne bedre jobber i større byer.

Ifølge Verdensbanken har Kasaï-regionen et av de laveste utviklingsnivåene i DR Kongo. Før konflikten levde syv av ti mennesker i fattigdom. Da kampene brøt ut i midten av august 2016, nådde den allerede desperate befolkningen sitt bristepunkt.

De voldelige kampene førte til at folk måtte flykte fra landsbyene og byene i Kasaïs fem provinser. Mange flyktet så langt som til den angolske grensen.

— Noen av mine egne familiemedlemmer er så redde for å vende hjem at de desperat prøver å finne husly nær Angola, forklarer Béatrice.

Mennesker i 8 av 26 provinser i landet er nå internt fordrevet som følge av pågående væpnede kamper i Kasaï-provinsene.

      

Flyktninghjelpen besøker barneskolen Disangayi i Kananga hvor fordrevne barn forbereder seg til eksamen. Målet med besøket er å hjelpe fordrevne og sårbare barn med skolegang. Foto: NRC / Monique Ngalula

         

Gir tilbake

Med mange års erfaring i Flyktninghjelpen, visste Béatrice at hun måtte hjelpe folket sitt i Kasaï.

I juni ble hun ansatt av Flyktninghjelpen til å jobbe i Kananga.

— Mange barn gikk ikke på skolen, sier hun og rister på hodet.

— Jeg snakket med foreldre som var for redde for å sende barna sine til skolen i frykt for at de kunne bli kidnappet av væpnede grupper. Béatrice la også merke til at butikkene hadde lite mat. De eneste varene var gamle og råtne.

— De kvinnelige selgerne ba meg om å hjelpe dem med å finne en løsning på å motta varer, forteller hun.

Vi vet at sult vil spre seg.
Béatrice Lusamba, 55, jobber for Flyktninghjelpen i Kananga, DR Kongo.

Frykter sult

Mens sult sprer seg over hele regionen, deler kirker og samfunnsgrupper ut grøt til fordrevne mennesker som er fanget i Kananga. Men liten pengestøtte gjør det vanskelig å hjelpe alle.

— Vi ble fortalt at bønder mistet avlinger for minst to sesonger. Det blir stadig mindre mat, fortsetter hun.

— Vi vet at sult vil spre seg, sier hun.

Samtidig trakasserer væpnede grupper sivile som transporterer livreddende varer og mat til mennesker i nød.

— Jeg ønsker at folket mitt skal få leve i verdighet - uten vold.