Adam Mohamed startet Green Mountain Mechanics sammen med tre forretningspartnere. De studerte sammen ved Flyktninghjelpens utdanningssenter i Kakuma. Foto: Nashon Tado/Flyktninghjelpen

Entreprenørspirene i Kakuma

Nashon Tado|Publisert 27. mar. 2017
Nord-Kenya/Kakuma flyktningleir: Adam Mohamed åpnet et mekanisk verksted i 2015. I dag blomstrer Green Mountain Mechanics.

Adam (28) ønsker nå å utvide bil- og motorsykkelverkstedet.

Verkstedet som ligger langs en av de travleste gatene i flyktningleiren trekker kunder fra alle samfunnslag.

Lokale innbyggere i Kakuma, flyktninger, hjelpeorganisasjoner og den kenyanske regjeringen står i kø for å reparere bilene sine. Men det er mer enn den sentrale beliggenheten som gjør at kundene strømmer til verkstedet.

- Noen av kundene våre bor 50 kilometer unna, sier Adam stolt.

Adam er en av fire forretningspartnere som studerte mekanikk ved Flyktninghjelpens utdanningssenter i Kakuma. Kort tid etter uteksaminering åpnet de verkstedet sammen.

 

Noen av kundene våre bor 50 kilometer unna.
Adam Mohamed, eier av Green Mountain Mechanics

Fra Darfur til Kakuma

I startfasen hadde Green Mountain Mechanics ti ansatte. Men etter hvert sluttet noen av mekanikerne i bedriften for å starte nye virksomheter, mens andre bosatte seg i blant annet USA.

Sør-sudaneren Abdulaziz er en av flyktningene som i dag jobber for å utvide verkstedet. Han husker godt militsgruppen Janjaweed og deres brutale angrep mot sivilbefolkningen hjemme i Darfur.

– De kom ridende på hester om morgenen eller kjørende om natten for å brenne ned folk sine hjem. Mine to brødre døde i disse grusomme angrepene, sier Abdulaziz.

– Foreldrene mine forsvant, og jeg så dem aldri igjen, legger han til.

De andre mekanikerne forteller lignende historier.

      

Mekanikerne i Green Mountain Mechanics tar på seg en rekke utfordrende oppgaver. Foto: Nasher Tado/Flyktninghjelpen

                 

Sparer til fremtiden

Mekanikerne arbeider seks dager i uken. Dagslønnen mellom 20 og 40 kroner er akkurat nok til å dekke Adams grunnleggende behov. Han prøver å spare penger for å sikre fremtiden sin.

–  Det var en klok beslutning å melde seg opp til kurs ved Flyktninghjelpens utdanningssenter. Jeg ser nå at den tøffe studietiden var verdt det, sier han.

            

Flyktninghjelpen jobber med å introduserer mekanikerne til nye markedsmuligheter. Foto: Nashon Tado/Flyktninghjelpen

     

En suksessfull bedrift

Mekanikerne tar på seg en rekke utfordrende oppgaver.

– Det enkleste vi støter på er biler som ikke starter. Dette kan vi fikse i løpet av 15 til 30 minutter ved å rense forgasseren eller bytte drivstoffilter, sier han.

Men Adam og kollegaene må ofte reise langt for å kjøpe reservedeler.

- Det mest kompliserte vi gjør er å reparere sprukne motorblokker. Dette kan ta oss tre timer å fikse når vi har alle delene tilgjengelig, forklarer han.

Noen ganger bruker vi våre egne penger når vi reiser for å lete etter deler, men kundene nekter å betale oss tilbake.
Adam Mohamed, eier av Green Mountain Mechanics

Ser fremover

Adam håper at de en dag vil ha ressurser nok til å ha et lager med bildeler i verkstedet. Mekanikerne planlegger nå å søke om lån til å kjøpe de mest etterspurte reservedelene.

- Noen ganger bruker vi våre egne penger når vi reiser for å lete etter deler, men kundene nekter å betale oss tilbake, sier Adam.

Flyktninghjelpen jobber med å introduserer mekanikerne til nye markedsmuligheter og potensielle kunder slik at Adam og Abdulaziz kan utvide verkstedet.