Piggtråd omkranser mottakssentre for flyktninger på de greske øyer. Foto: Matthew Cassel.

EU-Tyrkia-avtalen undergraver flyktningers rettigheter

Publisert 17. mar. 2017
Avtalen mellom EU og Tyrkia har gjort Hellas til en testarena for en politikk som undergraver asylsøkeres rettigheter og utsetter mennesker for stor risiko, advarer Flyktninghjelpen, International Rescue Committee (IRC) og Oxfam i en ny rapport.

De humanitære organisasjonene mener avtalen resulterer i store menneskelige lidelser og ikke under noen omstendigheter bør brukes som en mal for å inngå lignende avtaler.

20. mars 2017 er det ett år siden EU-Tyrkia-avtalen trådte i kraft. Avtalen gjør det mulig for Europa å returnere asylsøkere fra Hellas til Tyrkia. Med avtalen fraskriver Europa seg ansvar for å gi beskyttelse til mennesker med beskyttelsesbehov, mener organisasjonene.

I rapporten «The Reality of the EU-Turkey Statement», viser de tre organisasjonene hvordan sårbare mennesker blir tvunget til å leve under nedverdigende forhold. Den skisserer også hvordan asylsøkere blir frarøvet retten til en rettferdig asylprosess.

- Mennesker på flukt fra krig har blitt møtt med usikkerhet og får ikke nødvendig juridisk støtte til å forberede seg på intervjuer som skal avgjøre deres skjebner.
Gianmaria Pinto, Flyktninghjelpens landdirektør i Hellas.
- EU-Tyrkia-avtalen spiller rulett med fremtiden til noen av verdens mest sårbare mennesker. For dem som trenger det mest, har det blitt et "umulig oppdrag" å søke beskyttelse i Europa.
Panos Navrozidis, IRC’s landdirektør i Hellas.

Asylsøkerne som kommer til Hellas får ikke tilstrekkelig juridisk rådgivning og hjelp for å navigere de uklare og stadig skiftende asylprosedyrene, viser rapporten. For å gjøre vondt verre, er det også betydelige bekymringer knyttet til kvaliteten på de intervjuene som gjennomføres og kompetansen til de som har ansvar for dette fra europeisk side.  

- Grunnleggende menneskerettigheter og rettighetene til mennesker med behov for asyl har blitt tråkket på som følge av EU-Tyrkia-avtalen. Europa har satt en farlig presedens, og vi frykter at det også vil gjøre det altfor lett for andre land å løpe fra ansvaret de har for å sikre mennesker beskyttelse.
Nicola Bay, Oxfams landdirektør i Hellas.

Asylsøkere på de greske øyene venter i telt, selv om det er iskaldt og vinter. Barn, kvinner og menn blir utsatt for stor helserisiko. Mange har begrenset tilgang til grunnleggende helsetjenester og hjelp til å komme seg over traumer. 

Les rapporten her


Mediekontakter:

Tuva Raanes Bogsnes, Kommunikasjonssjef | +47 93 23 18 83
Tiril Skarstein, Medierådgiver | +47 90 56 92 87