Les billedteksten NRC provided food in Dikwa, Borno State, where there is an influx of people seeking shelter. Need for food has reached a critical level with just over 5 milllion people in need of immediate food assistance in northeast Nigeria. such as children and the elderly. Foto: Rosalyn Velds/NRC

800.000 barn er alvorlig underernærte i området rundt Tsjadsjøen

Flyktninghjelpen|Publisert 05. sep 2017
Nesten 800.000 barn under fem år er alvorlig underernærte i Nord-Nigeria, Niger, Kamerun og Tsjad. – Mangel på tilstrekkelig støtte til nødhjelpsarbeidet setter unge barns liv i fare, advarer generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland.

Seks måneder etter at verdens ledere møttes i Oslo til en giverkonferanse for Nord-Nigeria og landene rundt Tsjadsjøen, mangler fremdeles 57 prosent av de 2,2 milliardene dollar som trengs for å møte de mest prekære behovene for humanitær hjelp i 2017.

 Giverland har levert det meste av de 460 millionene dollar de lovte for 2017 på Oslo-konferansen. Men løftene var dessverre langt unna å møte de reelle behovene. 

 – Bidragene fra Oslo-konferansen har vært avgjørende. Men uten mer støtte til det humanitære arbeidet, vil vi ikke ha mulighet til å forhindre store tap av menneskeliv. Vi trenger også større sikkerhet for sivile og hjelpearbeidere og bedre tilgang til å nå ut med nødhjelp, sier Egeland.

Den væpnede gruppen Boko Haram oppstod i Nord-Nigeria, men har spredd seg til Niger, Kamerun og Tsjad. Gruppens frammarsj har blitt møtt av voldelige konfrontasjoner med sikkerhetsstyrkene i regionen. Konflikten har kostet tusenvis av mennesker livet og drevet millioner av mennesker på flukt fra sine hjem. Den har også gjort det umulig for mange å drive landbruk og resultert i en forferdelig matkrise. 5,2 millioner mennesker i Nigeria mangler tilstrekkelig med mat.

 – Vi frykter at vi i øyeblikket bare ser en liten andel av behovene, ettersom det er store områder de humanitære organisasjonene ikke har tilgang til, sier Egeland.

Representanter fra Norge, Tyskland, FN og de fire landene rundt Tsjadsjøen møtes onsdag i Berlin for en oppfølging av det arbeidet som ble satt i gang på Oslo-konferansen i februar. Flyktninghjelpen understreker at behovet for mer støtte til nødhjelp må på agendaen.

 – Mangel på tilstrekkelig støtte til nødhjelpsarbeidet gjør at mange mennesker ikke mottar livreddende hjelp i tide. Før dette er på plass vil det være umulig å skape håp og stabilitet for regionen, sier Egeland. 

Fakta
  •  Nærmere 800.000 barn under fem år lider av alvorlig underernæring i området rundt Tsjad-sjøen, inkludert 450.000 i Nigeria, 247.500 i Niger, 63.000 i Kamerun og 22.000 i Tsjad, ifølge tall fra FN.
  • På samme tid i fjor led rundt 475.000 barn under fem år av alvorlig underernæring.
  • 5,2 millioner mennesker i Nigeria mangler tilstrekkelig med mat. 50.000 lever allerede i det som av FN betegnes som “sultkatastrofe-lignende” tilstander.
  • På Oslo-konferansen for landene rundt Tsjad-sjøen 24. februar 2017, lovte 14 giverland 672 millioner dollar for Kamerun, Tsjad, Niger og Nigeria. Så langt i år har 84 prosent av dette blitt tildelt. 
  • Totalt er det behov for mer enn 2,24 milliarder dollar for å møte de humanitære behovene i regionen i 2017. Av dette mangler fremdeles 1,27 milliarder dollar eller rundt 57 prosent.
  •  Representanter fra Norge, Tyskland, FN og de fire landene rundt Tsjad-sjøen møtes onsdag 6. september i Berlin for en oppfølging av det arbeidet som ble satt i gang på Oslo-konferansen i februar.

 

Kilder: UNICEF, UNOCHA, Flyktninghjelpen

Til redaksjonen

Ønsker du intervjuer eller mer informasjon, ta gjerne kontakt med:

Tiril Skarstein, medierådgiver, +4790569287, tiril.skarstein@nrc.no  

Flyktninghjelpens medietelefon: +47 90 56 23 29, info@nrc.no