18. MARS: Utsultede og slitne familier tar en hvil under flukten ut av den krigsherjede enklaven Øst-Ghouta i utkanten av den syriske hovedstaden Damaskus. Foto: Louai Beshara/AFP/NTB Scanpix.

Fem fakta om Øst-Ghouta

Roald Høvring|Publisert 03. apr 2018
Før krigen i Syria var Øst-Ghouta kjent for å forsyne markedene i hovedstaden Damaskus med frukt og grønnsaker. Nå er Øst-Ghouta blitt kjent for å være ett av de siste områdene opposisjonsgrupper kontrollerer i det krigsherjede landet.

Den siste måneden har kampene mellom regjeringshæren og opposisjonsgruppene som kontrollerer området eskalert. Flyangrep og pågående krigshandlinger har tvunget tusenvis til å forlate sine hjem. I flere år har hjelpeorganisasjoner strevd med å få tilgang til den beleirede enklaven for å få inn mat og nødhjelp til de som lider og sulter. Siden 18. februar skal nærmere 1.600 sivile være drept, og dødstallene stiger for hver dag som går. Tusenvis av sivile har nå søkt tilflukt og hjelp i overfylte provisoriske leirer utenfor enklaven. De som har flyktet forteller om enorme lidelser.

Dette bør du vite om Øst-Ghouta:

Hva er Øst-Ghouta?

Øst-Ghouta er en forstad til hovedstaden Damaskus, og som siden 2013 har vært kontrollert av ulike opposisjonsgrupper. Før krigen brøt ut i Syria i 2011, bodde det om lag to millioner mennesker i området, inkludert storbyen Douma. Den 18. februar innledet syriske regjeringsstyrker en militæroffensiv for å gjenvinne kontrollen av området.

Hva gjør Øst-Ghouta så viktig?

Øst-Ghouta er strategisk viktig, fordi området ligger rett ved Damaskus, og har vært ett av få områder av betydelig størrelse som regjeringen de siste fire årene ikke har hatt under kontroll. 98 prosent av syrere som bodde i beleirede områder befant seg i Øst-Ghouta. Det har så og si vært umulig for internasjonale hjelpeorganisasjoner å få tilgang til området, og redusert handel har ført til knappet på varer og gjort livet ekstremt vanskelig for sivilbefolkningen. Siden 2013 har væpnede grupper skutt raketter mot sentrale deler av Damaskus.

Hvordan er forholdene inne i Øst-Ghouta?

I følge estimater fra FN befant det seg nærmere 400.000 mennesker i Øst-Ghouta før den siste militære offensiven. Disse har i lengre tid levd under umenneskelige forhold uten tilgang på mat, vann, utdanning og medisinsk behandling. Under bombeangrepene har kvinner, menn og barn søkt tilflukt i bomberom og kjellere. Prisen på brød har vært 22 ganger høyere sammenlignet med resten av landet, og 12 prosent av barna under fem år er akutt underernærte.

Hvorfor flykter folk fra Øst-Ghouta nå?

På grunn av regjeringsstyrkenes beleiring har det i årevis vært nesten umulig å forlate Øst-Ghouta. Selv de som har hatt behov for livsviktig medisinsk behandling har blitt nektet evakuering. De siste ukene har regjeringsstyrkene gjenvunnet kontrollen over større deler av Øst-Ghouta, og folk har fått muligheten til å forlate området, ofte under svært vanskelige forhold.

Flyktninghjelpens ansatte jobber døgnet rundt for å ta imot de mange som flykter fra sult og kamphandlinger i Øst-Ghouta. Foto: Flyktninghjelpen

Hva slags hjelp får de som kommer seg ut?

De som klarer å komme seg ut av Øst-Ghouta er underernærte og redde for hva som skal skje med dem videre. Flyktninghjelpens ansatte i Damaskus forteller om enorme humanitære behov. De få mottakssentrene som er etablert fylles raskt opp. Flyktninghjelpens ansatte arbeider døgnet rundt med å ta imot de som flykter fra krigen, sette opp telt, distribuere tepper og andre nødhjelpsartikler samt ta vare på barn ved å gi dem undervisning og lekemuligheter for å takle krigstraumer. Mer enn 95.000 mennesker har kommet til disse mottakssentrene den siste uken.