
Mens hun var på flukt, gikk ikke Boulbena på skolen. Da familien returnerte til Sibut i 2017, hadde de ikke råd til å registrere henne ved begynnelsen av skoleåret, og hun gikk glipp av de første fire månedene med undervisning.

- Jeg begynte for sent fordi pappa ikke hadde råd til å registrere meg tidsnok til skolestart, forklarer hun.
For at hun ikke skal henge for mye etter klassekameratene, går Boulbena nå i en av våre klasser for barn og ungdom som av ulike årsaker henger etter på skolen.
En bratt læringskurve
Tilbake på skolebenken for første gang på fire år, har Boulbena endelig begynt å fylle gapene i språkopplæringen sin. Hun har fokusert masse på grunnleggende grammatikk og verb, noe hun forteller at hun har slitt veldig med.
Våre kurs retter seg mot barn i alderen 6 til 14 år, som har begynt på skolen minst to måneder senere ut i året enn hva resten av klassen har gjort. Formålet med kursene er å skape en akselererende læringsarena, hvor barna har en bratt læringskurve. Slik får barna muligheten til å komme i gang med utdanningen sin igjen, eller til å komme opp på nivået til klassekameratene, i stedet for å droppe ut av skolen.
En halv million barn går ikke på skole
I SAR slet utdanningssektoren allerede før den væpnede konflikten brøt ut i 2013. Hovedårsakene til at så mange barn har sluttet på skolen er mangel på kvalitetsutdanning, fattigdom og flukt. Kun 60 prosent av barna i landet fullfører grunnskolen. Mangel på utdanning gjør at barn står i større fare for å radikaliseres, tvinges inn i narkosmugling eller tyveri, og å rekrutteres til væpnede grupper.

Flyktninghjelpen jobber for at alle, men særlig jenter, skal få tilgang til en kvalitetsutdanning. I SAR bygger vi skoler, utdanner lærere og deler ut nødvendig utstyr både til skolene og til elevene. I tillegg tilbyr vi egne klasser for elever som har ekstra behov som følge av flere år utenfor skolesystemet, slik at også barn som Boulbena har mulighet til å vende tilbake til det formelle skolesystemet.