Kun 60 prosent av barna i Den sentralafrikanske republikk fullfører grunnskolen. Bilde: Chanel Igara/Flyktninghjelpen

Endelig tilbake på skolebenken

Chanel Igara|Publisert 21. aug. 2018
Da væpnede grupper inntok byen Sibut i Den sentralafrikanske republikk (SAR) i 2013, måtte 12 år gamle Boulbena Edith og familien hennes legge på flukt fra hjembyen. Fire år senere kunne familien endelig returnere.

Mens hun var på flukt, gikk ikke Boulbena på skolen. Da familien returnerte til Sibut i 2017, hadde de ikke råd til å registrere henne ved begynnelsen av skoleåret, og hun gikk glipp av de første fire månedene med undervisning.
 

Etter mange år uten skole er Boulbena endelig tilbake på skolebenken. Bilde: Chanel Igara/Flyktninghjelpen

 
-
 Jeg begynte for sent fordi pappa ikke hadde råd til å registrere meg tidsnok til skolestart, forklarer hun. 

For at hun ikke skal henge for mye etter klassekameratene, går Boulbena nå i en av våre klasser for barn og ungdom som av ulike årsaker henger etter på skolen. 

En bratt læringskurve 

Tilbake på skolebenken for første gang på fire år, har Boulbena endelig begynt å fylle gapene i språkopplæringen sin. Hun har fokusert masse på grunnleggende grammatikk og verb, noe hun forteller at hun har slitt veldig med.

Før eller siden SKAL jeg komme på samme nivå som klassekameratene mine.
Boulbena Edith

Våre kurs retter seg mot barn i alderen 6 til 14 år, som har begynt på skolen minst to måneder senere ut i året enn hva resten av klassen har gjort. Formålet med kursene er å skape en akselererende læringsarena, hvor barna har en bratt læringskurve. Slik får barna muligheten til å komme i gang med utdanningen sin igjen, eller til å komme opp på nivået til klassekameratene, i stedet for å droppe ut av skolen. 

En halv million barn går ikke på skole 

SAR slet utdanningssektoren allerede før den væpnede konflikten brøt ut i 2013. Hovedårsakene til at så mange barn har sluttet på skolen er mangel på kvalitetsutdanning, fattigdom og flukt. Kun 60 prosent av barna i landet fullfører grunnskolen. Mangel på utdanning gjør at barn står i større fare for å radikaliseres, tvinges inn i narkosmugling eller tyveri, og å rekrutteres til væpnede grupper.
 

Bilde: Chanel Igara/Flyktninghjelpen

 
Flyktninghjelpen jobber for
 at alle, men særlig jenter, skal få tilgang til en kvalitetsutdanning. SAR bygger vi skoler, utdanner lærere og deler ut nødvendig utstyr både til skolene og til elevene. I tillegg tilbyr vi egne klasser for elever som har ekstra behov som følge av flere år utenfor skolesystemet, slik at også barn som Boulbena har mulighet til å vende tilbake til det formelle skolesystemet.

Kjøp gaver med mening